Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög orthodox szerzetes, aki sosem látott nőt

2023. június 09. - kalimeraeger

athos_4_2.jpg

Kép: Pixabay

Egy görög orthodox szerzetes az Athos-hegyen, az ortodox szerzetesség központjában 82 éves korában úgy halt meg, hogy soha nem látott nőt. Ez Mihalis Tolotos története.

Az 1856 körül született Tolotos élete tragikusan indult, amikor édesanyja mindössze négy órával a születése után elhunyt. Mivel sem az apja, sem más családtag nem jelentkezett érte, a kisfiút az Athos-hegy tetején található kolostor lépcsőjén hagyták. Szerencsére a kolostor befogadta őt, és itt új otthonra lelt.

Az itt nevelkedett Tolotos egyszer sem merészkedett ki a kolostor kapuján kívülre. Érvényben volt ugyanis egy 1060-ban elfogadott törvény, amely megtiltotta a nők és az állatok jelenlétét az Athos-hegyen. Ez a törvény még ma is hatályos.

A szerzetes egész életét visszavonultan, a külvilágtól elzárva élte le, anélkül, hogy valaha is találkozott volna nővel. Végül 1938-ban, 82 éves korában hunyt el, anélkül, hogy valaha is megpillantott volna egy asszonyt. Tolotos részére különleges temetést rendeztek az Athos-hegyen élő szerzetesek, akik úgy vélték, hogy ő az egyetlen férfi a világon, aki úgy halt meg, hogy nem tudta, hogyan néz ki egy nő. De ugyanakkor soha nem látott autót, repülőgépet vagy filmet sem.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2718142788

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása