Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az egyedülálló görög fatemplom

2023. május 15. - kalimeraeger

fatemplom_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A Konitsa város közelében lévő hatalmas fa törzsében található egyedülálló, apró templomépület évente több ezer látogatót vonz Görögországból és külföldről egyaránt.

A Szent Paisios fatemplom Konitsától 22 kilométerre északra, Görögország északnyugati részén, Agia Varvara faluban található.

Úgy tartják, hogy Szent Paisios, az ortodox egyház egyik legkedveltebb alakja fiatal korában bejárta a környéket, a közeli falvakban asztalosmunkát és helyi házak javítását végezte.

A fa égési sérüléseket szenvedett, amikor a járókelők melegedés céljából tüzet gyújtottak. Évről-évre romlott az állapota, félő volt, hogy végleg elpusztul.

Ám egy helyi falusi lakosnak köszönhetően a gyenge fát belülről kővel támogatták meg, és zarándokhellyé (Dentrokklisia) alakították át Szent Paisios tiszteletére.

Kívül egy kis harang lóg, míg a két ember befogadására alkalmas belső térben egy mélyedés található, ahol a látogató meggyújthatja a gyertyáját. A gyertyatartó mellett Krisztus-ikon, Szűz Mária-ikon és középen Szent Paisios ikonja díszeleg.

A fa újra kizöldült és ezzel a környék éke lett.

A hihetetlenül pontos próféciáiról, számtalan csodájáról, Isten szeretetének mély megértéséről és miszticizmusáról ismert Szent Paisios az egyház legtiszteltebb szentjei között szerepel. Rendkívül népszerű az ortodox világban, de különösen Görögországban, Cipruson és Oroszországban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9218124734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása