Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

2023. április 18. - kalimeraeger

athens-g23f073ca6_1920.jpg

Kép: Pixabay

... hogy mi az az Areiospagos?

Nem más, mint Athénban, az Akropolisztól északnyugatra emelkedő domb ókori görög elnevezése, valójában Árész dombja, amit több ezer évvel ezelőtt a hadistennek szenteltek. A monda szerint az istenek itt ítélkeztek Árész felett, amikor az meggyilkolta Poszeidón egyik fiát, Halirrhothioszt.

Itt tartotta üléseit a Kr. e. 5. századtól a törvényhozó és ítélkező tanács, mely eredetileg nemzetségfőkből, majd később arkhónokból állt. Ők a népgyűlés által hozott törvényeket hagyták jóvá, illetve a legkülönfélébb ügyekben bíráskodtak. Befolyásuk Szólon színre lépésével és a Kr. e. 594-ben született törvényeivel csorbult, az idő előrehaladtával pedig egyre kevesebb jogkörük lett, míg a római hódoltság után meg is szűnt az Areiospagos intézménye.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7918105438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása