Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög tudóst bírálják április 1-jei tréfája miatt

2023. április 10. - kalimeraeger

santorini_meleg_pb_1.jpg

Kép: Pixabay

Az elismert hellén szakember ellen nyomozás folyik, a bolondok napján közzétett Facebook bejegyzését álhírként kezelik.

Abban Akis Tselentis, a Görög Geodinamikus Intézet és Szökőárközpont feje azt írja, hogy egy méretes tölcsér alakulhat ki Santorini szigete alatt. A mellékelt fotón azonban az is szerepel, hogy mindez április 1-jei tréfa csupán.

„Olyan országban élünk, ahol a humort üldözik” – reagált.

A félreértett Facebook bejegyzés így szól:

„Sajnos nem állunk jól Santorinit illetően. Október óta további 20 szeizmográf segítségével figyeljük a szigetet, és azt vettük észre, hogy január óta a magma fokozatosan eltűnik a vulkán alól. Ugyanakkor a Föld másik oldalán egy másik vulkán, a jól ismert Tripanteco a Japán Vulkanológiai Intézet szerint az ellenkező jelenséget produkálja. Más szóval a magma emelkedik.

A japán vulkanológusok csapata által a közelmúltban végzett mérések azt mutatják, hogy nagy a valószínűsége annak, hogy a Santorini alatt lévő összes magma a Pinokisztánban található Tripanteco vulkán felé halad, és hatalmas tölcsért hoz létre Santorini alatt.

Ha ez megtörténik, az Égei-tenger vize elnyelődik, lagúnává változik, magával rántva a turizmust. De megvan az előnye is, mert sok szigetet szárazföldi utakon tudunk majd megközelíteni. Ennek a valószínűsége egyáltalán nem elhanyagolható, és meghaladja a 30%-ot” – írta Tselentis április 1-jén.

Kedden az ügyész előzetes vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy Tselentis április 1-jei posztja hamis hírek terjesztésének minősül-e. A MEGA-nak nyilatkozva a görög tudós kommentálta az ügyész döntését: "Nevessek vagy sírjak? Valószínűleg nevetnem kellene. Olyan országban vagyunk, ahol a vicceket kriminalizálják” – mondta. Hozzátette, hogy az ügyészek olyan tudósokkal kapcsolatban nem vizsgálódtak, akik komoly földrengéseket jósoltak.

„Egy évvel ezelőtt valaki azzal jött, hogy Thébában 7-es erősségű földrengés fog bekövetkezni. Hat hónapba telt, mire meg tudtam nyugtatni az embereket. A törökországi földrengések után néhányan azt jövendölték, hogy 8-as erősségű földrengésre számítanak a Jón-tengeren. Most azt mondják, hogy a turistaszezon közepén nagy földrengés lesz a Korinthoszi- és a Jón-tengeren.”

Akis Tselentis a vádemelés lehetőségével kapcsolatban humorosan megjegyezte: „Bárcsak büntetőeljárás indulna ellenem, ez nagyszerű reklám lenne a számomra.” Komolyabbra fordítva a szót hozzátette, hogy úgy véli, az ügyész előbb-utóbb megérti, hogy posztja humoros volt és illett a bolondok napjához.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9618099590

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása