Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A szabadságharc egyik hajójának roncsára leltek

2023. március 13. - kalimeraeger

1821hajoroncs_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Úgy vélik, hogy a Halkidiki partjaitól nem messze talált hajóroncs az 1821-1829-es szabadságharcban szolgálhatott.

Fából készült törzsében két ágyút és egy másfél méteres, kariofili nevű puskát is felfedeztek. Utóbbit a forradalmárok széles körben használtak.

A roncs 80 méterre nyugszik Furka falvától, nagyjából 4 méteres mélységben. A hajótörzset 25 méter hosszúra és 8 méter szélesre becsülik.

A két ágyút meglehetősen jó állapotban találták meg, az egyik 1,65, a másik 1,86 méter hosszú. A kariofili szintén viszonylag épen megmaradt, az eredeti díszítések látszanak rajta.

A hajót olyan vízbe került tárgyak társaságában találták meg, mint téglák, betondarabok, gumiabroncsok vagy egy televízió, melyek a lakosság szerint az elmúlt évtizedek árvizeinek következményeként kerültek víz alá.             

A hajóronccsal kapcsolatos szakmai kutatás kezdetét vette, de úgy tartják, hogy a szabadságharc időszakából való, a kései 18, korai 19. századból származhat. Az is lehet, hogy a hajó szerepet játszott a görög forradalomban, különösen a Halkidiki lázadásban, amelynek élén Emmanuel Papas állt, aki élelemmel látta el a forradalmárokat. Bizonyítékul szolgálnak a fedélzeten talált kötelek és vitorlák, agyag- és fémedények, rézserpenyő, üvegpalack parafával, porcelánpoharak töredékei, fakosár, egy törött zsák és egy bronz tintatartó.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4218070990

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása