Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ismét van rajzpályázatunk!

2022. december 12. - kalimeraeger

rajzpalyazat_2022.jpg

Kép: Pixabay

Az Egri Görög Önkormányzat 2022-ben is meghirdeti ONLINE rajzpályázatát. Mutatjuk a részleteket!

VÁLTOZÁSOK:

  • a pályaműveket szkennelve vagy teljes méretben lefotózva várjuk az alábbi e-mail címre: egrigorog@gmail.com
  • egy alkotó több rajzot is küldhet
  • az alkotó nevét, életkorát és elérhetőségét a rajzot is tartalmazó e-mailben kell megjelölni
  • az eredeti rajzokat NEM KELL az Egri Görög Önkormányzat részére elküldeni!

A további részleteket és a rajzpályázat alapjául szolgáló részletet a következőkben olvashatjátok:

KIÍRÁS

Az Egri Görög Önkormányzat "A Görögország - ahogy én látom" pályázatsorozat 16. részeként ONLINE rajzpályázatot hirdet Heves megye óvodái, valamint általános iskolái alsó és felső tagozatos diákjai számára, amelynek témája az Irini, a kíváncsi című görög mese.

A rajzpályázat alapját képező mese az Egri Görög Önkormányzat Facebook oldalán, valamint az Egri Görög Önkormányzat blogján (https://kalimeraeger.blog.hu) és honlapján (https://gorogokegerben.hu/) olvasható.

Pályázók köre: pályázhat minden Heves megyei óvodás korú gyermek, valamint minden olyan diák, aki Heves megye bármely általános iskolájának alsó tagozatán (1-4. osztály) vagy felső tagozatán (5-8. osztály) tanul, nemzetiséghez való hovatartozásra tekintet nélkül.

Pályázati feltételek:

  • a pályázók szabadon dönthetnek arról, hogy a mese mely részét rajzolják le
  • 1 pályázó több alkotással is pályázhat, egy osztályból több gyermek is pályázhat
  • a rajzok bármilyen technikával készülhetnek (ceruza, toll, zsírkréta, festék, stb.)
  • az alkotások mérete: A/4-es rajzlap
  • az alkotásoknak a célcsoport alkotóitól kell származnia, a célcsoporttól eltérő személy által készített, de egy célcsoporthoz tartozó gyermek nevében beadott pályázat automatikusan a pályázatból való kizárást vonja maga után
  • az alkotó nevét, korát, óvodáját/ általános iskoláját és osztályát, valamint elérhetőségét (telefon és e-mail) kérjük OLVASHATÓAN a pályázathoz mellékelni, ellenkező esetben nem tudjuk a nyertes pályázót értesíteni.

Nyeremény: A zsűri által legjobbnak ítélt 10-10-10 (óvodás, alsós és felsős kategória) alkotás készítőjét ajándékokkal jutalmazzuk meg. A nyeremények készpénzre nem válthatók.

A rajzokat szkennelve vagy teljes méretben lefotózva a következő e-mail címre kérjük eljuttatni: egrigorog@gmail.com

 A pályázatok beérkezési határideje: 2022. december 22. 23:59

A be nem érkezett vagy elkésett pályázatokért az Egri Görög Önkormányzat felelősséget nem vállal.

Eredményhirdetés: az Egri Görög Önkormányzat honlapján, a határidő lejártát követően

Az Egri Görög Önkormányzat minden díjazott alkotót e-mailben/telefonon értesít pályázata sikeréről.

A pályázók alkotásuk beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egri Görög Önkormányzat a pályamunkák digitalizált változatát, illetve a pályázók nevét elektronikus oldalain megjelentesse, valamint az alkotásokból online kiállítást szervezzen.

További információk: egrigorog@gmail.com, valamint az Egri Görög Önkormányzat honlapján, blogján és Facebook oldalán

Támogató:  Magyarország Kormánya (Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt.)

bgazrt.jpg

A RAJZPÁLYÁZAT ALAPJA

Irini, a kíváncsi

  • Mit jelent az, hogy új esztendő? – kérdezte nagymamájától a kis Irini, mert nem nagyon értette még, miről beszélgetnek a felnőttek.

Angeliki nagymama türelmesen mesélni kezdett.

  • Tudod Csillagom, az új esztendő mindig valaminek a kezdete. 365 nap örömnek, 365 nap várakozásnak, mikor lassan elolvad a hó, a télből tavasz, a tavaszból pedig nyár lesz. Felmelegszik a tenger, és Papuval megint kimehettek a kis halászcsónakján megcsodálni a halakat. Szereted a tengert?
  • Nagyon szeretem, mindig olyan szép kék.
  • Aztán a nap sugarai már kevésbé perzselőek, és sok szőlővel megérkezik az ősz, majd ismét télbe fordul az idő, és elérkezik a Dodekaimero.
  • Mi az a Dodekaimero? – kíváncsiskodott Irini.
  • Az bizony egy 12 napból álló görög ünnepségsorozat, amikor a családok összegyűlnek, és megünneplik a karácsonyt, az újévet és a vízkeresztet. Karácsonykor sütnek-főznek, és örülnek egymás társaságának. Ez az időszak ugyanakkor amellett, hogy szeretettel teli, kedvez a sötétség démonainak is, ezért ilyenkor előbújnak a föld mélyéről a kis zöld manószerű lények, a kalikandzaroszok. Bemennek az emberek lakásaiba, rendetlenkednek, de nem kell ám félni tőlük, mert elbújnak, ha közeledünk.
  • Biztos a bátyáim szobájában is kalikandzaroszok jártak! – utalt Irini a nagyobb testvérei szobájában uralkodó rendetlenségre.
  • Lehet – nevetett fel Angeliki nagymama. – De nem maradnak ám egész évben! Vízkeresztkor a szentelt víz visszazavarja őket a föld alá, ahol döbbenten látják, hogy az élet fája, amit egész évben fűrészeknek, ismét teljes pompájában ragyog.
  • Mi az a vízkereszt? – kérdezte Irini.
  • Az is egy ünnep, ami ehhez az időszakhoz tartozik. Régen ezt az ünnepet „ta fotának”, azaz a fénynek nevezték, és onnan kapta a nevét, hogy az emberek gyertyát a kezükben tartva ünnepelték. Vízkeresztkor a pap a vízbe dobja a keresztet, és a falu férfijai utána ugranak, és az lesz szerencsés egész évben, aki megtalálja, és kihozza azt.
  • Papunak is vannak ilyen keresztjei! – ismerte fel Irini.
  • Papu, mikor fiatalabb volt, szinte minden évben beugrott a hideg vízbe, hogy megküzdjön a falu többi férfijával a dicsőségért. De ne gondolj ám szigorú versengésre. Utána együtt ünnepelték meg azt, aki éppen szerencsésebb volt, mint a többiek. De most gyere, Nagymamának meg kell sütnie a Vaszilopitát, mert holnap itt az új esztendő, és nem várhatjuk Agiosz Vaszilioszt üres kézzel. De nézd csak, már leszállt az est, és mintha hallanám a gyerekek énekét. Jövőre már te is nagyobb leszel, és mehetsz kalandát énekelni velük.
  • Mi az a kalanda? – kérdezte Irini.
  • Ezek görög ünnepi énekecskék, amiben karácsony előtt Jézus születését mesélik el, újévkor Agiosz Vasziliosz cselekedeteiről énekelnek, vízkeresztkor pedig az ahhoz kapcsolódó népszokásokat elevenítik fel. A jókívánságok általában egészséget, bőséget, boldogságot, a hajadonoknak párjuk megtalálását, a gazdáknak pedig bőséges termést kívánnak.
  • Én már hallom! – szaladt oda Irini az ablakhoz, és kis kezeit az ablaküvegre tapasztva, megbűvölve nézte a ház előtt éneklő gyerekek kezében lobogó gyertyalángot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5318000030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása