Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Gyönyörű antik tárgyak tértek haza Görögországba

2022. november 23. - kalimeraeger

antik_mutargyak_hazatalalnak_20221123.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Kalandos kitérőt tettek.

Egy érdekes és szívmelengető történet látott napvilágot nemrég. Egy nagyanyai örökségről szól, amelyről kiderült, hogy nem teljesen jogos helyre került.

Az amerikai John S. Gomperts a Guardian lapjain szembesült vele, hogy a nagyanyjától örökölt 19 műtárgyat eltűntként tartják nyilván. Ebből 12 Görögországhoz, 4 Olaszországhoz, 1 Pakisztánhoz és 2 Ciprushoz tartozik.

A német-holland gyökerekkel bíró Gisela Schneider Hermann 1992-ben, 98 éves korában hunyt el. John tudta, hogy nagyanyja olasz és görög ásatásokon vett részt az 1950-60-as években, hiszen az asszony még publikált is ezekről. Az unoka elmondta: „Fogalmam sincs, hogy a nagyanyám hogy tett szert ezekre a műtárgyakra. Egy nagyon pedáns és szabálykövető asszony volt. De akkoriban más normák uralkodtak. Ezek a tárgyak a szenvedélyét, az egész létezését jelentették.”

A kis gyűjteményben megtalálható például egy IV. századból származó kerámia tányér, melyet dél-itáliai festők díszítettek. Szintén itt lapul egy, a IV. századból származó váza, amelyet ókori görögök használtak az esküvőkön.

A tárgyak összértéke eléri a 90.000 €-t, amiről Gomperts-nek fogalma sem volt korábban. Mikor az információk birtokába jutott, etikus döntést hozott és visszaszolgáltatta az antikvitásokat.

A férfi állami szervezetek tanácsadójaként dolgozik Washingtonban. Ám visszaszolgáltatni ezeket a kincseket nem is olyan egyszerű, mint azt az ember elsőre gondolná. Gomperts végül úgy döntött, Hristos Tsirogiannis-szal veszi fel a kapcsolatot, aki a korfui Jón Egyetemen dolgozik, és az illegálisan kötött, ókori tárgyakkal való kereskedelmi üzletek felgöngyölítésével foglalkozik. Az egykori régész már 1600 műtárgyat „gyűjtött be” magánemberektől, múzeumoktól és aukciókról, melyek lopottnak minősültek. Tsirogiannis azt tanácsolta a becsületes amerikainak, hogy csomagolja be az antikvitásokat és menjen velük a megfelelő ország nagykövetségére, használva az ő nevét, ami teljes védelmet jelent.

Természetesen mind a négy ország nagyon örült és megköszönte Gomperts tettét, amivel csodás példát mutatott.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr917986294

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása