Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Extrém meleg Görögországban - érik a füge!

2021. január 12. - kalimeraeger

fuge.jpg

Görögország egyik ikonikus nyári gyümölcsének nagyon jót tesz a szokatlanul meleg időjárás. A mézédes gyümölcs a nyári csúcsszezon idején érik be.

Olyannyira, hogy Nafplio város mellett újra növekedésnek és virágzásnak indultak a fügefák. Csak viszonyításképpen: annyira meleg áramlatok árasztották el az országot, hogy a helyiek közül sokan megrohamozták a partokat. A hőmérséklet a szárazföld közepe felé helyenként elérte a 21 °C-ot is, Nyugat-Krétán pedig meghaladta a 26 °C-ot.

A fügefák kedvelik a görög klímát, ami nyaranta tikkasztó, telente pedig igen hideg is lehet. Igen szívós növényről van szó, amikor 15 fok alá esik a hőmérséklet, lehullatja leveleit és nem hoz gyümölcsöt.

Ez a tél azonban felborította a fák gyümölcshozó ciklusát, és sok levéltelen fa kezdett termést hozni.

A meteorológiai jelentések szerint ez a január nagyjából 15 fokkal magasabb hőmérséklettel bír az ilyenkori átlaghoz képest, és ez az év leghidegebb hónapja.

A valaha mért legmagasabb januári hőmérséklet Görögországban 30.4 Celsius fok volt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6516386078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása