Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Heves időjárási körülmények várhatóak Görögországban

2024. augusztus 30. - kalimeraeger

vihar_pb.jpg

Kép: Pixabay

A Görög Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (HNMS) rendkívüli időjárási figyelmeztetést adott ki, amelyben viharokról, jégesőről és villámlásról számoltak be a mai naptól kezdve egészen szombatig.

A HNMS szerint „a következő három napban hideg, instabil légtömegek borítják majd be Görögországot, ami viharos időjárást okozhat. Konkrétan csütörtöktől (2024. augusztus 29.) szombatig (2024. augusztus 31.) heves esőzésekre és viharokra kell számítani, gyakori villámlással és helyi jégesővel. Ezeket az időjárási jelenségeket erős szél is kísérheti.”

A HNMS azt is kifejti, hogy: „A légköri viszonyok a Földközi-tenger keleti része felett szokatlanok az évnek ebben az időszakában. Különösen egy levált hideg légtömeg érinti térségünket. A Balkánon, Dél-Olaszországban és Törökországban 2024. augusztus 31-ig, szombatig jelentős csapadék várható”.

Érdemes megjegyezni, hogy a „Hideg-tó” hatás olyan légköri viszonyokat eredményez, amelyeket az előrejelző modellek rendkívül nehezen tudnak nagy pontossággal megjósolni, ami bizonytalanságot okoz azzal kapcsolatban, hogy mely területek kapják a legnagyobb mennyiségű csapadékot

2024. augusztus 31-én, szombaton a reggeli viharok Thesszáliát, a Szporádokat és Eviát érintik. A nap második felében intenzívebb időjárásra számíthatunk Ipiroszban, Attika térségében és a Peloponnészoszon.

Az időjárás hatással lesz a szárazföldre, a Jón-tengerre, az Égei-tenger északi részére és esetleg Kréta hegyvidéki területeire. A hegyvidéki kontinentális területeken heves viharok és jégeső fordulhat elő. A tengerparti területek és strandok közelében élőket figyelmeztetik a Jón-tengeren és az Égei-tenger északi részén lehetséges rövid felhőszakadások miatt. A szélsőséges időjárási körülmények szombat kora estére várhatóan enyhülnek.

Thessalonikiben és főként Attika nyugati és északi részén esőre és helyi viharokra kell számítani.  A hőmérséklet a kontinentális területeken 33 és 35 °C között, a szigeteken pedig 31 és 34 °C között alakul. A tengeri szél általában 4-5 Beaufort alatt marad. Viharok idején erős széllökésekre kell számítani.

Görögországban már a meleg felszín fölött a hideg légtömegek jelenléte is instabil körülményeket teremt, azaz kedvez a viharok kialakulásának, főként a kontinentális területek fölött a délutáni órákban. Az árvízveszély fokozódik, mivel nagy gyorsaságú csapadék és nagyszámú elektromos kisülés várható.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5718478993

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása