Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Újra megtartották a marathoni úszást

2020. szeptember 15. - kalimeraeger

marathoni_uszas_gr.jpg

Kép: Greekreporter

Pontosan 2500 évvel Hydna és édesapja, Scyllis legendás úszása után - mások mellett - a Thessalonikiben található Aristoteles Egyetem három diákja is megismételte a bravúrt.

Kaitlyn Waters, Dr. Kimon Papadimitriou és Dimitris Giouzepas is a résztvevők között volt, és ugyanazt az ívet úszta le, mint a híres görög lány és apja az artemisiumi tengeri csata alkalmával, amit a hellének a perzsák ellen vívtak 10 évvel a marathoni ütközet után, a thermopülai csata évében. A történetről először a görög földrajztudós, Pausanias írt a Krisztus utáni 2. században.

Az eredeti 16 km-es táv a Pelion-félsziget és Evia szigete között húzódik. Kr. e. 480-ban Xerxész 1207 hajóból álló flottája nézett szembe Evia szigetével, készen állva arra, hogy elfoglalja azt, és ezzel megvesse a lábát az európai szárazföld kapujában. A görögök ezzel szemben mindössze 271 hajót tudtak felvonultatni, legalábbis Herodotos elbeszélése alapján.

Ebben az időben Scyllis és lánya, Hydna híresült el arról, hogy rendkívül jó úszók és merülők, így Xerxész arra kényszerítette őket, hogy fosszák ki a már elmerült hajókat.

Az apa-lánya párosnak azonban más tervei voltak. Egy nagy vihart kihasználva sok hajó vasmacskájának kötelét elvágták, így az erős szél jó pár perzsa hajót tönkretett a harc előtti napon.

A víz alatti akció után Scyllis és Hydna 16 km-et úsztak egészen Evia szigetéig, hogy újra övéikkel egyesüljenek, és tájékoztassák a görögöket a perzsa támadási szándékról.

Szeptember 4-6. között Japánból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Németországból, Bulgáriából és Görögországból érkezett úszók emlékeztek meg eme jeles eseményről, és teljesítették ezt a távolságot. A versenyzők több kategóriában indulhattak. A 10 km-es távot a bolgár olimpiai bajnok, Peter Stoychev nyerte meg a férfiak közül, a hölgyek élére pedig Vicky Kouveli került. A gyerekek egy 800 méteres szakaszon bizonyíthattak, így ők is leróhatták tiszteletüket a nagy artemisiumi csata emléke előtt.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1216202876

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása