Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Magyar siker Görögországban

2020. augusztus 14. - kalimeraeger

krasznahorkai_laszlo_1.jpg

Kép: Facebook - Krasznahorkai László

Magyar siker született Görögországban, ugyanis a görög Literature irodalmi folyóirat által meghirdetett "az év legfontosabb mondatának" díját Krasznahorkai László kapta meg.

A mondat forrása Krasznahorkai Sátántangó című műve, mellyel a görög olvasók Ioanna Avramidou fordításán keresztül ismerkedhetnek meg.

A mondat pedig így hangzik:

...Szomorúan nézte a baljós eget, a sáskajárásos nyár kiégett maradványait, és hirtelen ugyanazon az akácgallyon látta átvonulni a tavaszt, a nyarat, az őszt és a telet, mintha csak megérezte volna, hogy az örökkévalóság mozdulatlan gömbjében bohóckodik az idő egésze, a zűrzavar hepehupáin át ördögi egyenest csalva, és megteremtve a magasságot, a tébolyt szükségszerűséggé hamisítja… és látta önmagát, a bölcső és koporsó fakeresztjén, amint kínlódva rándul egyet, hogy végül – rangjelzések és kitüntetések nélkül – lecsupaszítva a halottmosók kezére adja egy szárazon pattogó ítélet, a dolgos bőrnyúzók röhejébe, ahol aztán irgalmatlanul látnia kell az emberi dolgok mértékét, anélkül hogy akár csak egyetlen ösvény is visszavezesse, mert akkor már azt is tudni fogja, hogy olyan partiba keveredett a hamiskártyásokkal, amely már jó előre le van játszva, s amelynek végén utolsó fegyverétől is megfosztják, a reménytől, hogy egyszer még hazatalál...

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3616139414

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása