Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Különleges görög euróérmék - 5. rész

2020. június 12. - kalimeraeger

euroermek.jpg

Új sorozatunkban különleges görög 2 eurós érmékkel foglalkozunk, melyek ritkaságnak számítanak a piacon, s melyek valamilyen kiemelkedő alkalomból születtek.

Korábban már ITT bemutattuk a "hagyományosnak" számító görög 2 euróst, mely 2002 óta minősül Görögországban eurótársaival együtt hivatalos fizetőeszköznek.

2_euro_arkadia.jpg

Ma egy olyan érmét hoztunk Nektek, mely a krétai történelem egy emlékezetes eseménye előtt tiszteleg. 1866. november 8-án ugyanis a törökök ellen és a függetlenségükért harcoló helyiek az Arkadi kolostorban gyűltek össze, annyi lőpor társaságában, amennyit csak össze tudtak hordani, és hogy ne a törökök által haljanak meg, magukra robbantották a kolostor puskaportárolóját, melyen a mai napig emléktábla díszeleg: E kriptában meggyújtott láng egész Krétát megvilágította, Isten tüze volt, olyan tűzáldozat, amelyben a krétaiak a szabadságért haltak meg.”

Az érmét ezen esemény tiszteletére, annak 150. évfordulóján verték 742.000 példányban.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5415806494

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása