Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

51. rész

2020. április 30. - kalimeraeger

zeus.jpg

Fotó: www.inthefieldstories.net

...hogy az ókori 7 csoda egyikét a mai napig keresik?

Teljes mértékben ugyanis nem zárták ki annak a tényét, hogy a Pheidiasz által készített olimpiai Zeusz szobor valóban létezett.

Az Istenek Istenének, az emberiség atyjának mindig is központi szerepe volt a görög vallásban. Ezt az ókorban az emberek igyekeztek minél inkább kimutatni.

Tiszteletük és csodálatuk egyik adózása volt az a hatalmas szobor, melyet a róla elnevezett templomban állítottak fel Olimpiában.

Az ókori világ egyik csodája remek példája volt az akkori építészetnek és szobrászatnak. Sajnos nagyon úgy tűnik, hogy a hatalmas alkotás az idők alatt megsemmisült, de eltűnésének oka és körülményei a mai napig kérdésesek.

Miután az olimpiai játékokat Kr.u. 393-ban beszüntették, a szobornak nyoma veszett. Úgy tartják, hogy a templomot lerombolták, ami benne volt, pedig a tűz martaléka lett.

Vannak olyanok is azonban, akik azon a véleményen vannak, hogy Zeusz alakja megmenekült, mert Theodosius császár elszállíttatta Konstantinápolyba, hogy a paloták egyikében biztonságban legyen.

Ennek ellenére a mesterműnek valahogy nyoma veszett, mert azóta senki sem látta fizikai valójában.

Egyesek szerint tűz semmisítette meg, mások azt mondják, biztonságban őrizték valahol, hogy túlélhesse az évszázadokat.

Máig azonban mindezt homály fedi.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4815644116

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása