Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Boldog nemzetközi görög nyelv napját!

2020. február 09. - kalimeraeger

abece.jpg

Kép: spoonflower

Ma ünneplik az európai nyelvek anyjának tartott csodaszép görög nyelvet.

Február 9-e azonban nemcsak ennek, hanem a nemzet himnuszának, a Himnusz a szabadsághoz írójának, Dionysos Solomos halálának is emléket állít.

Az ünnepség rávilágít a hellén nyelv alapvető és meghatározó szerepére az európai irodalomban és kultúrában. Mi több, a görög gazdagítja a leginkább a tudományos nyelvezetet a mai napig.

„Ez az a nyelv, melyet négyezer éve ugyanúgy beszélnek, 2800 éve ugyanazt az ábécét használják” – összegezte Georgios Babiniotis, korábbi oktatásügyi miniszter.

Az ünnepséget hivatalosan 2018-ban tartották először, miután a parlament elfogadta a kérelmet, és február 9-ét hivatalosan is a görög nyelv napjának nyilvánították.

Ebben az évben olasz földön, Nápolyban nagy ünnepséget tart a görög gyökerekkel rendelkező lakosság. Több, mint ezer gimnazistát várnak, hogy színházi előadásokkal, tánccal, zenével, koncertekkel és az Olaszországban található ókori görög műemlékek felfedezésével adózzanak a görög kultúrának.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3615466754

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása