Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

48.rész

2020. január 31. - kalimeraeger

parazs.jpg

Kép: Pinterest

...hogy Görögországban még mindig hagyománya van a parázsló hamun lépkedésnek?

Thessalonikitől nem messze, Langadas városában a napokban ünnepelték meg az Anastenaria nevet viselő hagyományt, mikoris több százan szánják rá magukat, hogy izzó szénszőnyegen sétáljanak végig.

A tradíció a balkáni háborút (1911-12) követően Thrákiából idetelepült emberekhez köthető. A hagyomány kialakulása azonban ma már a feledés homályába veszett.

A mítoszt ismerők úgy tartják, hogy a rituálé a Fekete-tenger mellett található Kosti falvához köthető, ahol a 13. században szörnyű tűzvész tombolt, melynek a Szent Konstantin templom is áldozatul esett.  A falubeliek állították, hogy ahogy az épületet a lángok nyaldosták, sírást hallottak bentről, és úgy gondolták, hogy a szent ikonok kértek így segítséget. Többen neki is iramodtak, és csodák csodájára, sérülés nélkül sétáltak ki az ikonokkal a kezükben.

Mások szerint azonban az ókori thrákiai Dionysios hagyományból eredeztethető, melyet később - az ortodox egyház elismerését keresve - kereszténynek vallottak.

A tradíció egyébként még Bulgáriában is él, sőt, az Anastenaria felkerült az UNESCO kulturális örökségének listájára.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9515449060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása