Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Kattanj rá a ravanira!

2020. január 17. - kalimeraeger

ravani_1.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Igazi cuccos görög desszert következik, így aki diétázik, inkább olvassa el a tegnapi cikkünket, melyet ITT talál meg.

Nem viccelünk, ahogy Akis Petretzikis sem. Róla ITT olvashattok bővebben.

Hozzávalók:

A sziruphoz:

  • 900 ml víz
  • 1200 g kristálycukor
  • 2 evőkanál méz
  • 1 citrom héja (szeletekben)
  • 1 rúd fahéj

A tortához:

  • 215 g kristálycukor
  • 1 1/2 g mastiha
  • 8 tojás
  • 1 teáskanál vaníliaaroma
  • 250 g olvasztott vaj
  • 200 g búzadara
  • 200 g liszt
  • 2 evőkanál sütőpor
  • fél citrom reszelt héja

Elkészítés

Szirup:

  • Csavarjuk fel a tűzhelyet magas fokozatra, majd tegyünk rá egy fazekat.
  • Helyezzük bele a vizet, a cukrot, a citromhéj szeleteket és a fahéjrudat.
  • Addig forraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd vegyük le a tűzről.
  • Adjuk hozzá a mézet, keverjük össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni, így a méz nem veszíti el az ízét a forralástól.

A sütemény:

  • Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
  • Törjünk össze 15 gramm cukrot a mastihával egy mozsárban, majd keverjük hozzá a maradék cukrot.
  • A keveréket tegyük bele egy mixerbe, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát és a citromhéjat.
  • Keverjük össze a hozzávalókat a mixerrel 5-6 percig magas fokozaton addig, amíg világos és levegős állagot nem kapunk.
  • Kapcsoljuk a robotgépet alacsonyabb fokozatra, és adjuk a keverékhez az olvasztott vajat. Hagyjuk a robotgépet 20-30 másodpercig dolgozni, majd tegyük félre a keveréket.
  • Egy másik tálban keverjük össze a száraz összetevőket: a lisztet, a búzadarát és a sütőport.
  • Adjuk hozzá a száraz összetevőket a folyékony összetevőkhöz, és óvatosan keverjük össze egy fakanállal.
  • Tegyük a keveréket egy 25x35 cm méretű tepsibe, melyet előzőleg kivajaztunk, és süssük 35-40 percig.
  • Amikor kész, vegyük ki a sütőből, és még forrón óvatosan és fokozatosan locsoljuk meg az addigra kihűlt hideg sziruppal. Fontos, hogy a tészta forró, a szirup pedig hideg legyen.
  • Szurkáljuk meg a tésztát, hogy könnyebben beszívja a szirupot, ez körülbelül 30 perc alatt megtörténik.
  • Amikor kész, megszórhatjuk durvára tört pisztáciával, mogyoróval vagy kókuszreszelékkel, de tálalhatjuk fagyival is.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Látogassatok el Akis oldalára még több jó receptért, IDE!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1415414434

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása