Kép: https://akispetretzikis.com
Igazi cuccos görög desszert következik, így aki diétázik, inkább olvassa el a tegnapi cikkünket, melyet ITT talál meg.
Nem viccelünk, ahogy Akis Petretzikis sem. Róla ITT olvashattok bővebben.
Hozzávalók:
A sziruphoz:
- 900 ml víz
- 1200 g kristálycukor
- 2 evőkanál méz
- 1 citrom héja (szeletekben)
- 1 rúd fahéj
A tortához:
- 215 g kristálycukor
- 1 1/2 g mastiha
- 8 tojás
- 1 teáskanál vaníliaaroma
- 250 g olvasztott vaj
- 200 g búzadara
- 200 g liszt
- 2 evőkanál sütőpor
- fél citrom reszelt héja
Elkészítés
Szirup:
- Csavarjuk fel a tűzhelyet magas fokozatra, majd tegyünk rá egy fazekat.
- Helyezzük bele a vizet, a cukrot, a citromhéj szeleteket és a fahéjrudat.
- Addig forraljuk, míg a cukor teljesen el nem olvad, majd vegyük le a tűzről.
- Adjuk hozzá a mézet, keverjük össze, majd hagyjuk teljesen kihűlni, így a méz nem veszíti el az ízét a forralástól.
A sütemény:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
- Törjünk össze 15 gramm cukrot a mastihával egy mozsárban, majd keverjük hozzá a maradék cukrot.
- A keveréket tegyük bele egy mixerbe, adjuk hozzá a tojásokat, a vaníliát és a citromhéjat.
- Keverjük össze a hozzávalókat a mixerrel 5-6 percig magas fokozaton addig, amíg világos és levegős állagot nem kapunk.
- Kapcsoljuk a robotgépet alacsonyabb fokozatra, és adjuk a keverékhez az olvasztott vajat. Hagyjuk a robotgépet 20-30 másodpercig dolgozni, majd tegyük félre a keveréket.
- Egy másik tálban keverjük össze a száraz összetevőket: a lisztet, a búzadarát és a sütőport.
- Adjuk hozzá a száraz összetevőket a folyékony összetevőkhöz, és óvatosan keverjük össze egy fakanállal.
- Tegyük a keveréket egy 25x35 cm méretű tepsibe, melyet előzőleg kivajaztunk, és süssük 35-40 percig.
- Amikor kész, vegyük ki a sütőből, és még forrón óvatosan és fokozatosan locsoljuk meg az addigra kihűlt hideg sziruppal. Fontos, hogy a tészta forró, a szirup pedig hideg legyen.
- Szurkáljuk meg a tésztát, hogy könnyebben beszívja a szirupot, ez körülbelül 30 perc alatt megtörténik.
- Amikor kész, megszórhatjuk durvára tört pisztáciával, mogyoróval vagy kókuszreszelékkel, de tálalhatjuk fagyival is.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Látogassatok el Akis oldalára még több jó receptért, IDE!