Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Tudtad-e...

45. rész

2020. január 02. - kalimeraeger

ajto.jpg

Kép: Pixabay

...hogy nem mindegy, ki lépi át először a görög házak küszöbét az új évben?

Ez a podariko, merthogy a hellének külön szóval illetik ezt a „szokást”, melynek hagyománya sok éves megfigyelésen alapul.

Eszerint pedig az először a görög otthonokba érkezők jó szerencsét, de sajnos szerencsétlenséget is hozhatnak magukkal. Így a házigazdák különös elővigyázattal tessékelik be a vendégeket. Úgy tartják, a legjobb, ha egy gyermek teszi be a lábát először, hiszen ártatlanságukkal, tiszta szívükkel és őszinteségükkel jó ómenek. Éppen ezért sokan a család legkisebb tagját küldik ki éjfél előtt pár másodperccel, hogy így hozzon szerencsét.

Amint a jó szerencsét hozó személy átlépi a ház küszöbét (lehetőleg jobb lábbal), a házigazdának rá kell lépnie valamire, ami vasból készült, így a család olyan erős és egészséges lesz, mint a vas az új esztendőben. A háziasszony puszival üdvözli a vendéget, almával, dióval és házi süteménnyel kínálja.

Amorgos szigetén (melyről bővebben IDE KATTINTVA olvashattok) mindig egy családtag lép a házba először a templomból hazatérve. Kezében egy szent ikonnal két lépést tesz a házban, miközben ezt mondja: „Isten, gyere be!”. Majd megfordul, és azt mondja: „Ördög, távozz!”. Ezt háromszor egymás után meg szokták ismételni. Az utolsónál gránátalmát dobnak a küszöbre, és boldog új évet kívánnak mindenkinek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr415386060

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása