Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Nézd meg, milyen Görögország egyik legkülönlegesebb kávézója!

2019. november 01. - kalimeraeger

A Peloponnészoszi-félsziget igéző szépsége és változó tájai sok embert ejtettek már rabul. Vannak itt sziklás hegységek, gyönyörű vadonok, homokos partok és kristálytiszta víz.

A félsziget közepén található Arkadia azonban kiemelkedik a többi közül. Hegyes terepe és mesés környezete a régió legszebbjei közé tartozik. Különlegessége még a Vytina településtől 17 km-re, Lasta csöppnyi, hegyi falujában található kávézója, ahol a vásárló nem is igazán vásárló, hanem inkább vendég.

Az országban egyedülálló vendéglátóipari egységbe ugyanis nyugodtan besétálhat az erre járó, elkészítheti a kávéját, vagy ihat egy pohár üdítőt és megpihenhet. Végeztével elpakol maga után, majd újra útra kél (ahogy az ajtón lévő „házirend” mutatja).

A Kafeneio Ai Giorgis önkiszolgáló kávézó inkább néz ki múzeumnak, mint egy beülős helynek. Nincs egy szem felszolgáló sem, de maga a tulajdonos sem tölti itt az idejét.

A régi fényképek, a görög függetlenségi háború hőseinek portréi, az 1821-es történelmi eseményről szóló könyvek, korabeli fegyverek, a falikárpit és egyéb berendezési tárgyak egy másik korszakba repítik a vendégeket.

A fent említett kiírás - mely az ajtónál fogadja az erre járót -, üdvözli a vándorokat, beljebb tessékeli őket, és arra buzdítja mindegyikőjüket, hogy érezzék otthon magukat. Egészen addig, amíg tisztelettel adóznak a helynek. Kávé, ouzo, bor vagy csak egy pohár víz, kinek mi esik jól, egy feltétellel – fogyasztás után mindenki pakoljon el maga után.

A kiírás arra is buzdítja a vendégeket, hogy elegyedjenek szóba a helyiekkel, hogy minél jobban megismerhessék Lasta történelmét. Az Agridaki városhoz közeli falu büszke rá, hogy őrzi hagyományait.

Az itteni kávézó sok idősebb görögöt arra az időre emlékeztet, amikor még eszükbe sem jutott zárni az ajtajaikat, és a társasági élet, mint a hellén filozófia egyik fő koncepciója, virágzott.

Mindenképpen térj be ide, ha erre jársz!

Videó: Youtube

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1715278778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása