Akár magában, akár köretként, akár pitakenyérrel (recept ITT) kiváló a fava, vagyis a görögök sárgaborsóból készült püréje.
Kép: https://akispetretzikis.com
Nem hiszitek? Próbáljátok ki!
Akis Petretzikis receptje következik, akiről IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.
Hozzávalók:
- 1 liter forrásban lévő víz
- 200 g szárított sárgaborsó
- 1 répa
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 6 evőkanál olívaolaj
- bors
- só
- egy csipet cukor
- 2 babérlevél
- 1,2 liter zöldség alaplé
- 1 ág rozmaring
- 1 citrom reszelt héja és leve
Elkészítés:
- Helyezzük a sárgaborsót egy tálba, majd öntsük le a forrásban lévő vízzel, és keverjük addig egy fakanállal, míg a víz barnássá nem színeződik.
- Szűrjük le, és öntsük a sárgaborsót egy tálba.
- Vágjuk fel a répát, a hagymát, a fokhagymát, és tegyük egy fazékba. Adjunk hozzá két evőkanál olívaolajat, sót, borsot, cukrot és babérlevelet.
- Helyezzük a fazekat magas hőmérsékletre, és 2-3 percen keresztül süssük a zöldségeket, míg meg nem puhulnak. Vigyázzunk, hogy ne égjenek meg.
- Adjuk hozzá a sárgaborsót, keverjük össze, majd adjuk hozzá az alaplevet.
- Helyezzük a fazékba a rozmaringágat, és forraljuk a keveréket addig, míg a víz el nem párolog, folyamatosan kevergetve azt.
- Amikor kész, szedjük le a tűzhelyről, és szedjük ki a rozmaring és a babérlevelet.
- Helyezzük át a keveréket egy turmixgépbe, adjuk hozzá a citromlevet és a reszelt héjat, valamint a 4 evőkanál olívaolajat.
- Turmixoljuk addig, míg lágy keveréket nem kapunk.
- Tálaljuk sült hagymával és koktélparadicsommal, kevés extra szűz olívaolajjal, szórjuk meg kakukkfűvel és frissen őrölt borssal.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Forrás: https://akispetretzikis.com