Fotó: www.akispetretzikis.com
Aki járt már Görögországban, ismeri a pitába csavart gyros semmivel össze nem hasonlítható ízét, melyet tzatzikivel, sült krumplival, paradicsommal, lilahagymával dobnak fel.
Aki szeretné ezt az ételt nyaraláson kívül is elkészíteni, nemcsak a jó gyros serpenyős reprodukálásával, de az igazán jó pitakenyér elkészítésével is meggyűlhet a baja. Eddig. Most azonban egy tuti pitarecept következik, mely éppen annyira ropogós és levegős, amennyire kell, és garantáltan tartósítószermentes.
A tzatziki receptjét itt találod.
A recept ismét Akis Petretzikis-é.
Hozzávalók (6 darab):
- 2 teáskanál szárított élesztő
- 1 teáskanál cukor
- 160 ml szobahőmérsékletű tej
- 80 ml szobahőmérsékletű víz
- 320 g liszt
- 1 teáskanál só
- 1 teáskanál morzsolt kakukkfű (ízlés szerint)
- 1 teáskanál olívaolaj + extra a kenéshez
Elkészítés:
- Keverjük össze a cukrot, az élesztőt, a vizet és a tejet egy tálban. Tegyük félre 5 percre, amíg az élesztő fel nem fut.
- Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sót és a szárított kakukkfüvet.
- Adjuk az 1 tk. olívaolajat az élesztős keverékhez, és keverjük össze (természetesen a felfutás után).
- Adjuk hozzá több részletben az élesztős keveréket a lisztes keverékhez, és jól dolgozzunk el minden részletet, mielőtt hozzáadjuk a másikat. Eleinte fakanállal, majd kézzel könnyebb dolgoznunk.
- Tegyük át a tésztát egy lisztezett gyúródeszkára, és 4-5 percig alaposan gyúrjuk át.
- Kenjünk ki olívaolajjal egy tiszta tálat, ebbe helyezzük bele a tésztát, és egy tiszta konyharuhával letakarva hagyjuk kelni 40 percig.
- Közepesen hevítsünk fel egy serpenyőt, kevés olívaolajjal.
- Nyomkodjuk meg a megkelt tésztát, hogy a felesleges levegő eltávozzon belőle, majd vágjuk 6 egyenlő részre.
- Kicsit olajozzuk meg a gyúródeszkánkat, és mindegyik darabot nyújtsunk ki kb. 20 centiméter átmérőjű körré. Nem baj, ha nem szabályos.
- Mindkét oldalán 1-2 percig pirítsuk a tésztát. (Két pita között olajozzuk újra a serpenyőt.)
Jó étvágyat! Kali orexi!