Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Melitzanosalata - a legjobb, ami egy padlizsánnal történhet

2019. augusztus 30. - kalimeraeger

Na jó, az első hely megosztott, hiszen a moussaka is pont ugyanolyan mennyország egy padlizsán számára, mint a melitzanosalata, vagyis a padlizsánsaláta. A legjobb, ha kipróbáljátok mindkettőt, és ti döntötök arról, melyik álljon fel a padlizsánokból készült ételek képzeletbeli dobogójára.

melitzanosalata.jpg

Kép: Akis Petretzikis

A moussaka receptjét IDE kattintva ismerhetitek meg.

A padlizsánsaláta Akis Petretzikis saját receptje, róla IDE kattintva olvashattok bővebben.

Na de most jöjjön a melitzanosalata (padlizsánsaláta) receptje!

Hozzávalók:

  • 1 kilogramm közepes méretű padlizsán
  • 100 g Florini paprika, igazából ez édes piros paprika, a kápia is megteszi
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 30 ml almaecet vagy fehérborecet
  • ½ csokor petrezselyem
  • 2 újhagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • frissen őrölt bors

Elkészítés:

A padlizsán

  • A megmosott padlizsánokat egy villával több helyen szurkáljuk meg.
  • Ha nyílt lánggal működő tűzhelyünk van, helyezzük őket a rácsra, a tűznek támasztva és süssük 20-25 percig, folyamatosan forgatva őket.
  • Ha nem ilyen tűzhelyünk van, egyszerűen helyezzük be az előmelegített sütőbe a megszurkált padlizsánokat 40 percre.
  • Az idő leteltével szurkáljuk meg újra egy villával. Ha puha, készen van, akkor tegyük félre 10 percre pihenni.
  • Vágjuk félbe a padlizsánokat, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket, majd rakjuk egy konyharuhába és nyomjuk ki a levüket. Erre azért van szükség, mert a lé eléggé keserű, így nincs szükség rá a készülő ételhez.
  • Vágjuk össze a padlizsánhúst, és helyezzük egy tálba.

A paprika

  • Süssük meg a paprikát a padlizsánhoz hasonló módon (nyílt lángon vagy sütőben).
  • Ellenőrizzük nyomással, puhák-e.
  • Amikor kész, tegyük át egy tálba, fedjük le egy fóliával és tegyük félre 15-20 percre. A pára segít könnyebben lehúzni a paprika héját, amit az idő elteltével távolítsunk el.
  • Ezután vágjuk félbe a paprikákat, távolítsuk el a magjaikat, és szeleteljük fel őket 1 cm-es kockákra.
  • Adjuk hozzá a padlizsánhoz, és tegyük félre pihenni.

Összeállítás

  • Egy turmixgépbe tegyük bele a fokhagymát, az almaecetet/fehérborecetet és az olívaolajat.
  • Turmixoljuk addig, amíg a fokhagyma teljesen össze nem törik.
  • A mixet adjuk hozzá a padlizsánhoz és a paprikához, sózzuk, borsozzuk.
  • Vágjuk vékony karikákra az újhagyma zöld részét és a petrezselyem leveleit, néhányat tegyünk félre a díszítéshez.
  • Keverjük jól össze az összetevőket.
  • Készen is vagyunk, tálaláshoz díszítsük egy kis újhagymával, petrezselyemmel, és görög extra szűz olívaolajjal.

Tipp: Ha hagyjátok egy kicsit összeérni az ízeket, annál finomabb lesz a végeredmény.

Tipp2: Egy kis feta se árthat összetörve a történetnek :)

Tipp3: Ha grillen sütitek a padlizsánt és a paprikát, kellemesen füstös ízt kaptok.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Akis oldalát IDE kattintva találhatjátok!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4315031954

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása