Na jó, az első hely megosztott, hiszen a moussaka is pont ugyanolyan mennyország egy padlizsán számára, mint a melitzanosalata, vagyis a padlizsánsaláta. A legjobb, ha kipróbáljátok mindkettőt, és ti döntötök arról, melyik álljon fel a padlizsánokból készült ételek képzeletbeli dobogójára.
Kép: Akis Petretzikis
A moussaka receptjét IDE kattintva ismerhetitek meg.
A padlizsánsaláta Akis Petretzikis saját receptje, róla IDE kattintva olvashattok bővebben.
Na de most jöjjön a melitzanosalata (padlizsánsaláta) receptje!
Hozzávalók:
- 1 kilogramm közepes méretű padlizsán
- 100 g Florini paprika, igazából ez édes piros paprika, a kápia is megteszi
- 1 gerezd fokhagyma
- 30 ml almaecet vagy fehérborecet
- ½ csokor petrezselyem
- 2 újhagyma
- 60 ml olívaolaj
- só
- frissen őrölt bors
Elkészítés:
A padlizsán
- A megmosott padlizsánokat egy villával több helyen szurkáljuk meg.
- Ha nyílt lánggal működő tűzhelyünk van, helyezzük őket a rácsra, a tűznek támasztva és süssük 20-25 percig, folyamatosan forgatva őket.
- Ha nem ilyen tűzhelyünk van, egyszerűen helyezzük be az előmelegített sütőbe a megszurkált padlizsánokat 40 percre.
- Az idő leteltével szurkáljuk meg újra egy villával. Ha puha, készen van, akkor tegyük félre 10 percre pihenni.
- Vágjuk félbe a padlizsánokat, és egy kanállal kaparjuk ki a belsejüket, majd rakjuk egy konyharuhába és nyomjuk ki a levüket. Erre azért van szükség, mert a lé eléggé keserű, így nincs szükség rá a készülő ételhez.
- Vágjuk össze a padlizsánhúst, és helyezzük egy tálba.
A paprika
- Süssük meg a paprikát a padlizsánhoz hasonló módon (nyílt lángon vagy sütőben).
- Ellenőrizzük nyomással, puhák-e.
- Amikor kész, tegyük át egy tálba, fedjük le egy fóliával és tegyük félre 15-20 percre. A pára segít könnyebben lehúzni a paprika héját, amit az idő elteltével távolítsunk el.
- Ezután vágjuk félbe a paprikákat, távolítsuk el a magjaikat, és szeleteljük fel őket 1 cm-es kockákra.
- Adjuk hozzá a padlizsánhoz, és tegyük félre pihenni.
Összeállítás
- Egy turmixgépbe tegyük bele a fokhagymát, az almaecetet/fehérborecetet és az olívaolajat.
- Turmixoljuk addig, amíg a fokhagyma teljesen össze nem törik.
- A mixet adjuk hozzá a padlizsánhoz és a paprikához, sózzuk, borsozzuk.
- Vágjuk vékony karikákra az újhagyma zöld részét és a petrezselyem leveleit, néhányat tegyünk félre a díszítéshez.
- Keverjük jól össze az összetevőket.
- Készen is vagyunk, tálaláshoz díszítsük egy kis újhagymával, petrezselyemmel, és görög extra szűz olívaolajjal.
Tipp: Ha hagyjátok egy kicsit összeérni az ízeket, annál finomabb lesz a végeredmény.
Tipp2: Egy kis feta se árthat összetörve a történetnek :)
Tipp3: Ha grillen sütitek a padlizsánt és a paprikát, kellemesen füstös ízt kaptok.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Akis oldalát IDE kattintva találhatjátok!