Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hölgyeim és Uraim, a moussaka

2019. június 06. - kalimeraeger

Megéri rászánni az időt a görögök egyik nagy klasszikusára, a moussakára, mert igazán belevaló és dögös görög kaja sül ki belőle, ami ráadásul laktató is.

Akis Petretzikis receptje következik, róla IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

moussaka.jpg

Kép: https://akispetretzikis.com

Hozzávalók:

  • 3 krumpli
  • 2 cukkini
  • 2 padlizsán
  • bors
  • napraforgóolaj a sütéshez

A darált húshoz:

  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • kakukkfű
  • 1 evőkanál kristálycukor
  • ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
  • 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
  • 1 evőkanál paradicsomszósz
  • 500 g darált hús
  • 400 g paradicsomkonzerv
  • bors
  • ½ csokor petrezselyem
  • ½ csokor bazsalikom

A béchamel-szószhoz:

  • 100 g vaj
  • 100 g liszt
  • 750 g tej
  • bors
  • egy csipet őrölt szerecsendió
  • 100 g reszelt parmezán
  • 3 tojássárgája

Tálaláshoz:

  • friss fűszerek
  • 1 evőkanál olívaolaj

Elkészítés:

  • Melegítsünk fel egy mélyebb serpenyőt magas hőfokra. Adjuk hozzá az olívaolajat és melegítsük fel.
  • Hámozzuk meg a krumplikat, majd szeleteljük fel vékony körökre, süssük meg az olívaolajban.
  • Szeleteljük fel a padlizsánt és a cukkinit szintén vékony körökre, majd süssük ki őket is 5-10 percig.
  • Vegyük ki egy szűrőkanállal, rakjuk át egy tepsibe, miután papírtörlővel leitattuk róluk a felesleges olajat.

A darált hús

  • Helyezzünk egy fazekat magas lángra, és adjuk hozzá az olívaolajat.
  • Aprítsuk fel durván a hagymát, és dobjuk bele a fazékba.
  • Szeleteljük fel a fokhagymát és a cukorral, valamint a kakukkfűvel adjuk a hagymához. 2-3 percig főzzük, míg szépen karamellizálódik. Ezt követően adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget.
  • Adjuk hozzá a darált húst, és törjük össze egy fakanállal. Főzzük, amíg aranybarna nem lesz.
  • Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és rottyantsuk össze.
  • Ezt követően öntsük hozzá a konzervparadicsomot, és alacsonyabb hőmérsékleten főzzük 5-10 percig, míg a szósz besűrűsödik.
  • Távolítsuk el a tűzről, adjuk hozzá a petrezselymet és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.

A béchamel-szósz

  • Helyezzünk egy fazekat közepes hőfokra.
  • Adjuk hozzá a vajat és hagyjuk elolvadni.
  • Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg az összes vajat felvette.
  • Adjuk hozzá kis adagokban a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon.
  • Amikor a béchamel-szósz kezd besűrűsödni, és bugyogni kezd, vegyük le a tűzről.
  • Adjuk hozzá a szerecsendiót, a sót, borsot, a 100 gramm parmezánt és a 3 tojássárgáját. Keverjük el alaposan.

Összeállítás

  • Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
  • Egy 25x32 cm-es tepsibe fektessük le a krumplit, takarjuk le a padlizsánnal, valamint a cukkinivel. Ízesítsük a rétegek között sóval és borssal.
  • Adjunk 2-3 kanál béchamel szószt a darált húsos keverékhez, és keverjük össze. Helyezzük a darált húst a zöldségekre.
  • Fedjük le a béchamel szósszal, majd szórjuk meg parmezánnal.
  • Süssük 35-40 percig.
  • Mikor kész, szedjük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Jó étvágyat! Kali orexi!

Akis oldalát is keressétek fel: https://akispetretzikis.com

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr714879728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása