Megéri rászánni az időt a görögök egyik nagy klasszikusára, a moussakára, mert igazán belevaló és dögös görög kaja sül ki belőle, ami ráadásul laktató is.
Akis Petretzikis receptje következik, róla IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.
Kép: https://akispetretzikis.com
Hozzávalók:
- 3 krumpli
- 2 cukkini
- 2 padlizsán
- só
- bors
- napraforgóolaj a sütéshez
A darált húshoz:
- 1 hagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 gerezd fokhagyma
- kakukkfű
- 1 evőkanál kristálycukor
- ½ teáskanál őrölt szegfűszeg
- 1 csapott teáskanál őrölt fahéj
- 1 evőkanál paradicsomszósz
- 500 g darált hús
- 400 g paradicsomkonzerv
- só
- bors
- ½ csokor petrezselyem
- ½ csokor bazsalikom
A béchamel-szószhoz:
- 100 g vaj
- 100 g liszt
- 750 g tej
- só
- bors
- egy csipet őrölt szerecsendió
- 100 g reszelt parmezán
- 3 tojássárgája
Tálaláshoz:
- friss fűszerek
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
- Melegítsünk fel egy mélyebb serpenyőt magas hőfokra. Adjuk hozzá az olívaolajat és melegítsük fel.
- Hámozzuk meg a krumplikat, majd szeleteljük fel vékony körökre, süssük meg az olívaolajban.
- Szeleteljük fel a padlizsánt és a cukkinit szintén vékony körökre, majd süssük ki őket is 5-10 percig.
- Vegyük ki egy szűrőkanállal, rakjuk át egy tepsibe, miután papírtörlővel leitattuk róluk a felesleges olajat.
A darált hús
- Helyezzünk egy fazekat magas lángra, és adjuk hozzá az olívaolajat.
- Aprítsuk fel durván a hagymát, és dobjuk bele a fazékba.
- Szeleteljük fel a fokhagymát és a cukorral, valamint a kakukkfűvel adjuk a hagymához. 2-3 percig főzzük, míg szépen karamellizálódik. Ezt követően adjuk hozzá a fahéjat és a szegfűszeget.
- Adjuk hozzá a darált húst, és törjük össze egy fakanállal. Főzzük, amíg aranybarna nem lesz.
- Adjuk hozzá a paradicsomszószt, és rottyantsuk össze.
- Ezt követően öntsük hozzá a konzervparadicsomot, és alacsonyabb hőmérsékleten főzzük 5-10 percig, míg a szósz besűrűsödik.
- Távolítsuk el a tűzről, adjuk hozzá a petrezselymet és a bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
A béchamel-szósz
- Helyezzünk egy fazekat közepes hőfokra.
- Adjuk hozzá a vajat és hagyjuk elolvadni.
- Adjuk hozzá a lisztet, és keverjük addig, míg az összes vajat felvette.
- Adjuk hozzá kis adagokban a tejet, miközben folyamatosan keverjük, hogy ne csomósodjon.
- Amikor a béchamel-szósz kezd besűrűsödni, és bugyogni kezd, vegyük le a tűzről.
- Adjuk hozzá a szerecsendiót, a sót, borsot, a 100 gramm parmezánt és a 3 tojássárgáját. Keverjük el alaposan.
Összeállítás
- Melegítsük elő a sütőt 180* C-ra.
- Egy 25x32 cm-es tepsibe fektessük le a krumplit, takarjuk le a padlizsánnal, valamint a cukkinivel. Ízesítsük a rétegek között sóval és borssal.
- Adjunk 2-3 kanál béchamel szószt a darált húsos keverékhez, és keverjük össze. Helyezzük a darált húst a zöldségekre.
- Fedjük le a béchamel szósszal, majd szórjuk meg parmezánnal.
- Süssük 35-40 percig.
- Mikor kész, szedjük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Jó étvágyat! Kali orexi!
Akis oldalát is keressétek fel: https://akispetretzikis.com