Fotó: https://en.uoa.gr
Már korábban szóltunk róla, hogy a görög gasztronómia jelentős szerepet játszik a görögök magas átlagéletkorának elérésében, az olívabogyónak immáron papírja is van róla.
Az Athéni Kapodistrian Egyetem kutatása alapján ugyanis az olívabogyó (de kiváltképp a kalamatai) segít csökkenteni az úgynevezett rossz koleszterinszintet, valamint segít erősíteni azoknak az embereknek az immunrendszerét, akik beépítik az olívabogyót a diétájukba.
A Kapodistrian Egyetem a athéni Katonai Kórházzal együttműködve, 60 önkéntes részvételével végezte a kutatást, kifejezetten a kalamatai olívabogyóra koncentrálva. Az olívabogyót tartalmazó diéta legszembetűnőbb eredménye az volt, hogy az önkéntesek rossz koleszterinszintjét csökkentette, míg az úgynevezett jó koleszterinszintjét emelte.
A tudósok most azt tervezik, hogy továbbviszik a kutatást, és több olyan embert vonnak be, akiknek nem kielégítőek az egészségügyi eredményei. Távlati céljuk, hogy a szív- és érrendszeri betegségek számát csökkentsék.