Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Ikaria, ahol "még meghalni is elfelejtenek"

2019. április 30. - kalimeraeger

Az Égei-tengerben a sok száz görög sziget között van egy pici, melyet Ikariának hívnak. Az apró földdarabka nevét onnan kapta, hogy a legenda szerint itt veszett a tengerbe Ikarosz, akinek emlékét még ma is ápolják a szigeten. Ikaria sokáig nem tartozott a kedvelt turistacélpontok közé, éppen ezért tudta azt a titkát oly hosszú időn keresztül megtartani, hogy itt bizony nagyon sokáig élnek az emberek.

21_stamatis-moraitis.jpg

Fotó: Stamatis Moraitis - https://factrepublic.com

Stamatis Moraitis például 1976-ban meghalni jött a szigetre, nem sokkal azután, hogy orvosai az Egyesült Államokban 6-9 maradék hónappal "kecsegtették" rákos betegsége miatt. Jövendölésük olyannyira nem jött be, hogy Moraitis a diagnózis ellenére még csaknem 37 boldog évet élt itt családjával, 102 évesen halt meg.

Hogy mi a titok? Hristina Hrisou athéni kardiológus egy, a szigeten végzett felmérés eredményeképpen rámutatott arra, hogy míg Európában a lakosságnak mindössze 0,1 %-a idősebb 90 évesnél, Ikarián ez a szám a tízszerese ennek. Pedig a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, illetve a cukorbetegség kialakulásának esélyei itt is ugyanakkorák, mint bárhol máshol Európában vagy Görögországban, van valami a szigeten, mely ellensúlyozni tudja ezt.

ikaria.jpg

Fotó: Pinterest

Ha tudományos oldalról közelítjük meg a kérdést, ki kell emelnünk az egészséges táplálkozást, hiszen a tenger és a sziget jó adottságai azt eredményezik, hogy a helyiek rengeteg halat, tenger gyümölcseit és maguk termelte gyümölcsöt, zöldséget, olívabogyót és olívaolajat fogyasztanak. Életük fontos része a görög kávé, mely rendkívüli gazdag különféle antioxidánsokban.

Nagy szerepe van a szép kor elérésében az időjárásnak is, mely az évi magas napsütéses óraszámmal a hangulatot igencsak befolyásoló tényezők közé tartozik.

A sziget szerencsés, hiszen kicsiny területéhez képest gyógyforrásainak száma is magas, melyek szintén fontos szerepet játszanak a magas életkor egészséges elérésében.

gorog_sali.jpg

Fotó: Pinterest

A kardiológusok alaposan kikérdezték a vizsgálati csoportba bevont idősebb korú lakosokat, akik elmondták: nem tétlenkednek, naponta mozognak, és azt is kiemelték, hogy a szexuális élet is fontos részét képezi életüknek. Ugyanúgy, mint a délutáni szieszta, melyet nem mulasztanak el megtartani.

A lakók azt mondják, nincsenek merev, kőbe vésett szabályok, melyeket a hosszú élet reményében követnek, egyszerűen csak úgy élik az életüket, ahogyan az már évtizedek óta megszokott számukra.

Fontosnak tartották azonban elmondani, hogy van, amihez ragaszkodnak, ez pedig a szabadság. Az időt például teljesen máshogy kezelik, mint a rohanó világban. Nem sietnek, egymást sem siettetik, találkozókat napszakra, és nem óra-percre beszélnek meg, ám ennek ellenére még sosem mulasztották el azokat. Olyan környezetet alakítottak ki, ahol a stressz nem szívesen látott, és nem is gyakori vendég.

Egy helyi lakos, Ioanna Proiou úgy fogalmazott, hogy nem mindegy, hogy állunk az élethez, hiszen az élet lényege az is, hogy "Olyasvalamit csinálj az életben, ami megtölt szenvedéllyel." 

dr. Miliosz Nikolett

Múzsa: Thomou Zoi, élj Te is 100 évig!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4414796108

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása