Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Húsvét Rita Wilsonéknál

1. rész

2019. április 25. - kalimeraeger

Rita Wilson, amerikai-görög színésznő, énekesnő és producer pár évvel ezelőtti cikke - melyben arról mesél, hogyan ünnepli férjével, Tom Hanks-szel és családjával a húsvétot -  nem vesztett fényéből, ma is épp olyan aktuális és szívbe markoló. Fogadjátok szeretettel!

rita_wilson_1.jpg

Kép: Pinterest

Néhány évente a “görög” és az “amerikai húsvét” egy időszakra esik – így hívtuk őket, amikor kisgyerek voltam.

Ahhoz, hogy ez így legyen, a zsidó húsvétnak (egyiptomi kivonulás ünnepe) meg kell ezt előznie. Mi, görögök, nem üljük meg saját húsvétunkat a zsidó előtt, hogy is lenne ez lehetséges? Jézus azért ment Jeruzsálembe, hogy ezt ünnepelje. Hacsak ez nem azon évek egyike, mikor a két ünnep egybeesik.

Íme néhány dolog, amit a nem görögök valószínűleg nem tudnak a görög húsvétról: itt nincsenek nyuszik, nincsenek csokik.

Mi bárányt készítünk, édességeket, és mély vörösben úszunk. Csokoládé helyett a bárány fogy, az ilyenkor sütött édességünknek Koulourakia a neve, fonjuk, akár a kalácsot, a tojások pedig egy színben, vérvörösben pompáznak. Nincs húsvéti tojásvadászat. Van egy játék, mely során tojást törünk, abban reménykedve, hogy a miénk a legerősebb, így mellénk szegődik majd a szerencse.

A nagyhét egy görög orthodox számára a naptára kiürítését jelenti, ilyenkorra nem tervezünk programot, hiszen a hét minden napján templomban leszünk és böjtölünk. Az előző évben a családom amellett, hogy mellőzte az úrvacsora előtti vörös húsok és tejtermékek fogyasztását, lemondott a szénsavas üdítőkről is a negyven napos böjti időszakban.

A stresszesebb pillanatokban a gyermekeink között viszonylag szoros volt a telefonkapcsolat, azt a kérdést vitatandó, hogy a TING nevű, grapefruitból és karbonát vízből készült dobozos ital szódának vagy gyümölcslének számít-e. A dilemmát a 10 éves gyermekünk döntötte el, így TING mentes böjtöt tartottunk.

Nem számít, hol vagyok éppen a világban, sosem hagyom ki a húsvétot, vagy ahogy mi hívjuk, a Pashát. Ünnepeltem már Párizsban, Londonban, New Yorkban, Los Angelesben és Salinasban, Californiában egy egyszerű, csöpp templomban.

Úgy, ahogy gyermekkoromban minket vittek a szüleink, most mi visszük a gyerekeinket a nagyheti liturgiákra, mint például a nagypéntekire, ahol az Epitaphio felé lépkedve (mely Krisztus halott testét szimbolizálja), Jézus halálát siratjuk, keresztet vetünk, megcsókoljuk az ezernyi virággal, rózsaszirmokkal díszített és tömjénillatú Epitaphiot.

Néhány nagyon vallásos ember bemászik az Epitaphio alá. Mindig meghatódom, mikor ezt látom. Ebben a tökéletes hitbeli cselekedetben semmi öntudatosság nincs. Nem szégyen kimutatni a szimbolikus szomorúságunkat a Megváltónk halála miatt.

A nagypénteki liturgia egy pontján a templom diakónusai kiviszik az Epitaphiot, mint a koporsót kísérő gyászolók, követik őket a hívők, akik a kezükben lévő égő gyertyák lángja alá kis piros műanyag poharat helyeznek, hogy ezzel védjék ruhájukat és másokat a viasztól.  A görögök túl jól ismerik az égő haj szagát.

Egyszer Londonban furcsa szagot éreztem, és megfordultam, hogy megnézzem, honnan jöhet. Ekkor vettem észre, hogy belőlem jön, meggyulladt a hajam. Na, de elkalandoztam.

Komor és sötét percek jönnek, miközben az Epitaphiot gyertyafénynél az oltártól kintre kísérjük, hogy menjünk egy kört a templom körül, mielőtt visszatérünk az oltárhoz. Gyönyörű, egyben szívszorító, bánattal és reménnyel teli siratódalokat éneklünk.

Az egyik kedvenc húsvéti misém a szent olajjal bedörzsölés. Erre a nagyhét szerdáján kerül sor. A szent olaj kenése egy eskü, fogadalom. Fizikai és spirituális betegségeink gyógyítását szolgálja, felkészít minket a gyónásra és az úrvacsorára. Mindig olyan alázatos érzésem van ilyenkor.

Mikor a paphoz járulsz, fejet hajtasz, és amíg ő imát mond és megkérdezi a keresztény neved, merít az áldott olajból, keresztet vet a homlokodra, arcodra, álladra, a kézfejeidre és a tenyereidre. Ez egy igen hangsúlyos emlékeztető arra, hogy hittel mennyi minden gyógyítható.

A szent olajat a templom által biztosított vattapamacsokkal le lehet törölni, így nem úgy hagyod el a helyszínt, mintha épp grillezni készülnél az arcodat, és mielőtt kilépsz a kapun, ministránsok által tartott kosárba dobhatod a vattákat, hogy még a szent helyen hagyd az olajat. A templom utána elégeti ezeket a pamacsokat.

Előfordult, hogy a vattákkal együtt hagytam el a templomot, majd bepánikoltam. Otthon aztán gondoskodtam róla. Képzelj el egy felnőtt nőt, miközben vattát éget a mosdókagylójában. Ez az, amit tettem.

Holnap folytatjuk!

Miliosz Katalin

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4314786262

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása