Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görög portrék - 7. rész

Telly Savalas

2019. március 03. - kalimeraeger

telly_savalas_4.jpgHa van ikonikus görög származású színész, ő mindenképpen az, a védjegyének számító kopaszra borotvált fejével, és a róla elnevezett nyalókával garantáltan kitűnt a tömegből.

A kis Telly

Telly Aristotelis Savalas néven, 1922. január 21-én, New Yorkban született, egy étteremtulajdonos, Nick Savalas és egy művésznő, Christina Kapsalis második gyermekeként. A kis Tellynek négy testvére volt, közülük George is színész lett. A család egyébként Spártából származik, otthon csak görögül beszéltek. Telly az érettségi után vízimentőként helyezkedett el, ám egyszer nem sikerült kimentenie egy embert, s ez a tragédia nemcsak vízimentős karrierjének vetett véget, de rányomta a bélyegét egész hátralevő életére.

Vízből az egyetemre

A sikertelenség új útra, a Columbia Egyetemre vezette, ahol angolt, rádiózást és pszichológiát tanult, és 1948-ban lediplomázott. Karrierje a rádióban folytatódott, ahol a sikeresnek számító Kávéház című műsort vezette.

A rádióból a televíziózás világába

telly_savalas_3.jpgTelly a rádióban vezetett műsor hatására a filmezés felé is kacsingatni kezdett, ám először a kamera másik oldalán, rendezőként próbált szerencsét. Ezt követően, az 1950-es, majd '60-as években statisztaként helyezkedett el, az And Bring Home a Baby című filmben debütált 1959-ben, az Armstrong Circle Theater egyik epizódjában, melyet több epizódbeli szereplés is követett. Éppen a The Witness című tv-sorozatban játszott, amikor Burt Lancaster szeme megakadt rajta, később több közös alkotás is fűződik a nevükhöz.

Az ismeretlenségből a sztárok világába

Telly szekere ezután jócskán meglódult, olyannyira, hogy Az alcatrazi ember című filmben nyújtott alakításáért 1962-ben Oscar-díjra is jelölték. Neve ezután számos rendkívül ismertté vált filmben tűnt fel, játszott többek között A piszkos tizenkettő, a Mackenna aranya, A halál ötven órája, a Kelly hősei (a képen), valamint az Őfelsége titkosszolgálatában című filmekben.

Legismertebb szerepe 1973-ban találta meg, ugyanis 6 éven keresztül ő alakította Kojak hadnagyot a róla elnevezett sorozatban.

1979-ben vállalta el A Poszeidon kaland című kalandfilmet, majd több Kojak film is készült a '80-as évek végén, '90-es évek elején. Énekléssel is próbálkozott, ám énekhangja a jelentős mennyiségű cigarettának köszönhetően igencsak karcos volt.

telly_savalas_2.jpgMagánélet

Telly háromszor nősült, először Katherine Nicolaides-szel kötött házasságot 1948-ban, ám a frigy mindössze 9 évig tartott. Másodszor Marilyn Garnert vette feleségül 1960-ban, vele 14 évig élt együtt, majd 1984-ben vette el utolsó feleségét, Julie Hovland-et, akivel haláláig együtt maradt. Kapcsolataiból összeset hat gyermeke született, négy lány és két fiú. Legkisebb lánya, Ariana híres énekes, dalszövegíró, burleszk előadó és komika. Keresztapja volt a Jóbarátok című sorozat Rachelének, Jennifer Anistonnak, akiről IDE KATTINTVA olvashattok bővebben.

A hadnagy távozása

Tellynél 1989-ben húgyhólyag, majd prosztatarákot diagnosztizáltak, nem sokkal édesanyja halálát követően. Ez a betegség okozta aztán halálát, mely 1994-ben, a Sheraton Universal Hotelben következett be.

Emlékezetes alakítások

Ugyan 1962-ben nem sikerült elhoznia az Oscar-szobrot, ám emlékezetes alakításait 1974-ben Emmy-díjjal, 1975-ben és 1976-ban pedig Golden Globe-díjjal jutalmazták.

-mn-

Képek forrása: Pinterest, Instagram

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr814665975

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása