Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Hogyan zajlik egy görög ortodox keresztelő?

2019. január 18. - kalimeraeger

A görög ortodox templomban a keresztelő az egyik legfontosabb esemény, hiszen ez a valódi kezdete az ortodox keresztényi életnek. A keresztelőre többnyire csecsemő- vagy gyermekkorban kerül sor, hiszen az ortodoxok hite szerint ez a művelet közelebb visz Istenhez, így szerencsésebb, ha minél előbb szerét ejtik, arról nem is beszélve, hogy a keresztelő során "hivatalosan" is nevet kap a gyermek, aki míg nincs megkeresztelve, a templomba sem léphet be a szigorú hagyományok szerint.

keresztelo.jpg

A ceremóniát megelőző események

A keresztszülő kiválasztása

Alapvető követelmény, hogy a keresztszülőnek is ortodox vallásúnak kell lennie. A görög családok általában nem a családtagok közül választanak keresztszülőt, ez a hagyomány még a régi időkre nyúlik vissza, és azt a célt szolgálta, hogy az amúgy is népes görög családok új tagokkal bővüljenek. Sok esetben az atya az, aki segít a potenciálisan szóba jövő személyek közül a legmegfelelőbb kiválasztásában. A keresztszülő fontos szerepet kap a családban, teljes értékű családtaggá válik, akinek ott a helye minden családi ünnepen. A keresztszülőnek nemcsak az a feladata, hogy bevezesse a gyermeket a keresztény életbe, valamint ott is tartsa, de fontos szerepe van a kellékek beszerzésében és költségeinek viselésében is. Sok helyütt az esküvői vőfély vagy annak családtagja lesz a keresztszülő, manapság azonban gyakoribb a barátok kiválasztása erre a szerepre.

A ceremónia kellékeinek beszerzése

Azért, hogy az atya a lehető legtökéletesebb szertartást végezze el, be kell szerezni néhány klasszikus kelléket: gyertyákat, törölközőket, szappant, olajat, egy új, fehér ruhát, kis cipőt, aranyláncot kereszttel. A választott ortodox templomban mindig pontos információt adnak arról, mire lesz szükség.

Fogadás szervezése

Görögországban szokás, hogy közvetlenül a keresztelő után valamilyen fogadás következik, ez lehet akár egy szelet torta, de komplett ebéd vagy vacsora is a résztvevők számára. Sokan olyan fényűző keresztelőt rendeznek, mint egy esküvő.

A szertartás

A spirituális élet fontos állomása a keresztelő, az ortodoxok szerint ezáltal válnak Isten családjának tagjává. Habár a legtöbb gyerek túl fiatal ahhoz, hogy emlékezzen erre a napra, igazán nagy ünnep, melyről a hozzátartozók mindig szívesen mesélnek.

Belépő a templomba

A keresztelendő személy belép vagy behozzák a templomba, ekkor ő még nem tagja a keresztények családjának, így a szertartás az előtérben kezdődik. Az atya kérdéseket tesz fel a megkeresztelendőnek, ha ő még túl kicsi, hogy válaszoljon, a keresztszülő válaszol helyette.

Az elmerülés

A keresztelői áldás után az atya megszenteli a keresztvizet, bekeni a gyermek homlokát, kezeit és lábait a szentelt olajjal, majd belemártja a gyermeket a vízzel teli keresztelő medencébe, miközben a keresztszülő bekeni olajjal a gyermek egész testét, majd ezt követően az atya felemeli a gyermeket, és keresztet rajzol vele a levegőbe. Minderre háromszor kerül sor, mely Krisztus születését, halálát és feltámadását szimbolizálja. A törölközőbe bugyolált gyermeknek aztán levágják egy hajtincsét, mely szintén az Istennel való egyesülés szimbóluma. Ezután díszes ruhába öltöztetik a megkeresztelt gyereket. (Természetesen, amennyiben nagyobb gyerek/felnőtt keresztelésére kerül sor, változik a merítés módja.)

Az elmerülést követő események

A meggyújtott gyertyákkal az atya, a keresztszülő, a megkeresztelt és a két személy, aki a másik két gyertyát tartja, háromszor körbejár a keresztelő medence körül. Ez szimbolizálja a megkeresztelt első lépéseit az új úton.

A hagyomány szerint a gyermeket három napig nem szabad megfürdetni, a szentelt olajnak ennyi ideig rajta kell maradnia. A harmadik napon a keresztszülő érkezik újabb ajándékokkal, és ő az, aki megfürdeti a gyermeket. A szentelt olajjal átitatott fürdővizet nem szabad leereszteni a lefolyón, általában virágágyásba öntik, hogy új élet fakadjon belőle.

Fotó: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3314570906

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása