Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

De miért úsznak fényárban a hajók ilyenkor Görögországban?

2018. december 28. - kalimeraeger

hajo_karacsony_1.jpg

Kép: Pinterest

Bizonyára láttatok már olyan képet, amely a karácsonyi ünnepkör időszaka alatt feldíszített hajót ábrázol a görög ünnepi kavalkádban. Ma annak járunk utána, miért is olyan népszerű karácsonyi fényekkel feldíszíteni ezen jelképet.

Habár Görögországban a karácsonyfa feldíszítésének is nagy hagyománya van, ez közel sem annyira általános, mint a hajódíszítés. A hajó ugyanis Görögországban egy igen erőteljes jelkép, mely nemcsak az egyik fő bevételi forrásra, a halászatra és a tengeri kereskedelemre utal, hanem egyben az új élet szimbóluma is. Bár a hajóállításnak pozitív kicsengése van, azt a veszélyt is szimbolizálja, melyet a tengeren dolgozóknak nap mint nap át kell élniük.

Ebben az időszakban a hajótulajdonosok saját hajóikat karácsonyi égőkkel és egyéb karácsonyi dekorációval díszítik, ám ezen túlmenően a köztereken is elhelyeznek olyan hajómaketteket, melyek az ünnep ideje alatt fényárban úsznak. A hajódekorálás szokása a '70-es években támadt fel újra, amikor a görögök úgy gondolták, hagyományosabb eszközökhöz nyúlnak az ünnepi dekoráció területén. Manapság főként a szigeten jellemző szokás, de Athénban és Thessalonikiben járva is találkozhatunk feldíszített hajókkal. Különösen a gyerekek élvezik a hajódíszítést, miközben készül a remekmű, kalandákat, vagyis görög karácsonyi dalokat énekelnek.

A karácsonyfa állításának hagyománya nem zárja ki a hajódekorálást, ahogy fordítva sem. Athénban, a Syntagma téren is megfér egymás mellett a kettő, így emlékeztetve a nemzetközi és a görög karácsonyi hagyományokra.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6614518840

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása