Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Új szabályozás a görög szamarak védelmében

2018. október 11. - kalimeraeger

gorog_szamar.jpg

Kép: Pinterest

A szamár, mint teherszállító állat már nagyon régen jelen van a görög kultúrában, azonban a régi időkben az állat igénybevétele praktikus okokat szolgált: az emberi erővel csak nehezen szállítható terhet rakták a hátára, természetesen észszerű keretek között.

Az utóbbi időben azonban a görög szamarak egy része turistalátványosságként szolgál, turisták ezrei utaznak szamárháton, sokszor a meredek lejtőkön felfelé.

Az állatvédők már régóta szerettek volna eredményt elérni abban a kérdésben, hogy a szamár nem játék, és sokszor a heti 7 napot pihenés nélkül végigrobotoló állatok - miközben a turisták rendkívül jól szórakoznak - az út során súlyos sérüléseket szenvednek el. Nem egyszerű sérülésekről van szó, ugyanis a nagyobb termetű turisták terhe alatt nagyon komoly gerincbántalmak és nyílt sebek is kialakultak az állatokon, akik sokszor belehalnak sérüléseikbe.

Az állatvédők felháborodását különösen azok a képek váltották ki, ahol Santorini lejtőin baktatnak felfelé a sokszor sovány állatok, hatalmas súlyt cipelve a hátukon. Ekkor határozták el, hogy segítenek nekik.

Az ő nyomásukra született meg a Görög Minisztérium új szabályozása, mely jelentősen kíméli ezen állatokat. A szabály pontosan úgy szól, hogy a szamarak, különösen azok, amelyek Santorini meredek lejtőin gyalogolnak, de gondolhatunk itt akár a Rodos-on található Lindos-ra is, nem vihetnek a hátukon 100 kg-nál többet nyomó, vagy akkora turistát, aki tömegük egyötödét meghaladja.

A szabály nem elrettentésül szolgál, és nem is kirekeszteni próbál, mindössze arra próbálja felhívni a turisták figyelmét, hogy legyenek körültekintőek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr2914296423

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása