Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Séta a "legek" városában

Miliosz Katalin írása

2018. augusztus 29. - kalimeraeger

Ha feltennénk a kérdést, hogy melyik az a görög város, ahol az ország első vízerőműve épült, vagy ahol először jelent meg az utcai világítás, bizonyára nem sokan tudnák a választ. Ha azonban azt mondanánk, hogy Hellász harmadik legnagyobb városa Athén és Thessaloniki után, és egyben Nyugat-Görögország központja, biztos sokan rávágnák, hogy Patra városáról van szó.

rio-antirio_1.jpg

A Peloponnészosz-félszigeten, a Panahaikon-hegy lábánál, a Patrai-öböl partján elhelyezkedő település kb. 171 ezer fős lakosságával valóban dobogós a görög metropoliszok között. Elhelyezkedése miatt is hívják Görögország nyugati kapujának. A félszigetről a szárazföldre legegyszerűbben a közeli Rio városából induló és Antirio városában végződő hídon tudunk átjutni. Az éppen ezért Rio-Antirio (kép forrása: Pinterest) nevet viselő építmény (hivatalos nevén Harilaos Trikoupis-híd) 2880 méteres hosszúságával a világ leghosszabb, több részből álló, drótkötélből készített hídja, ami 2004 óta képviseli az összekötő szerepet a Korinthoszi-öböl felett.

patra_odeon.jpg

A város az ókori görög, római és bizánci stílusok kavalkádja. A belvárosban található Római Odeon (kép forrása: Pinterest) az egyik legfontosabb látnivaló. Kr. e. 160-ban, Antonius Pius és Marcus Aurelius uralkodása alatt emelték. Az azóta szépen felújított épület nyaranta szabadtéri színházi daraboknak és koncerteknek ad otthont.

A középkori patrai vár az ókori akropolisz területén helyezkedik el, melyet még a bizánci Justinianus császár emeltetett. Az idők folyamán frank, velencei, török stílusjegyekkel gazdagodott, ma közkertként funkcionál.

A Kr. e. I. századból származó Római Amfiteátrum a Római Odeon közelében magasodik, ez a város egyik kiemelkedő nevezetessége. A területen még ma is régészeti kutatások zajlanak.

patra_szt_andreas_templom.jpg

A Agios Andreas templomot (kép forrása: Pinterest) 1974-ben avatták fel, és a város védőszentjének ajánlották. A tengerpart közelében, a régi és az új kikötő között elhelyezkedő monumentális építmény 5000 fős befogadóképességével a második legnagyobb bizánci stílusban épült templom a Balkánon.

A központban található a város leghíresebb, XIX. században, neoklasszicista stílusban épített színháza, az Apollon.

A történelem kedvelői látogassanak el a Patrai Arheológiai Múzeumba, ahol a város emlékeit sorakoztatták fel, egészen a történelem előtti időktől a római korszakig.

A fénykorában 6,5 km hosszú római vízvezeték maradványai is fellelhetőek a városban. A Milihos folyón át ível a Római híd, mely Kr. e. 114-ből származik. Látogassuk meg a török fürdő épületét, mely azon kevés ilyen épületek egyike, mely nemcsak megmaradt, de eredeti funkciója szerint ma is működik.

patra.jpg

Patra városát gyönyörű terek és parkok ölelik körbe. Egyik ilyen az I. Georgiou tér, mely a város szíve is egyben. Csodálatos szökőkútjával a település politikai és kulturális életének központját képviseli, és különböző kulturális események, politikai gyűlések, karneválok színteréül is szolgál.

Egy másik rendkívül népszerű találkozóhely a Psilalonia tér, amely kb. 1,5 km-re található a belvárostól. Kútjával, apró járdáival, pálmafáival és játszótereivel teremti meg a kellemes hangulatot.

patra_karneval.jpgA 2006. év Európa Kulturális Fővárosának is megválasztott település egyik leghíresebb ismérve a minden év januárjában megrendezésre kerülő, méltán híres karneválja, mely a kontinens legnagyobbjai közé tartozik.  Az immár több, mint 160 évre visszatekintő ünnepély tömegeket vonz a városba. A rendezvény olyan programokat tartogat az idelátogatóknak, mint a táncmulatság, parádé, elrejtett kincsek utáni vadászat, és persze külön programok kötik le a gyermekek figyelmét is. A hangulat a tetőpontját az utolsó hétvégén éri el, mikor az extravagáns szombati parádén felvonul az összes karneváli csoport, és sor kerül a karnevál király rituális elégetésére az Agios Nikolas utcában. A mulatozás, sokszínűség mellett a rendezvényen a spontaneitás, az improvizáció és az inspiráció kapja a főszerepet, mely során a vállalkozó kedvű látogatókat bevonva, az először itt járt turistákból is könnyen állandó látogatók lehetnek, hiszen az itt jelenlévő varázs könnyen örökre rabul ejthet.

Aki patrai utazását nyárra tervezi, az sem marad program nélkül! A Patrai Nemzetközi Fesztivál keretében rengeteg színdarab és musical közül választhatunk, érdemes előtte tájékozódni. De bármikor vezet utunk ebbe a városba, a számtalan galéria, könyvtár és színház egy percre sem fog minket unatkozni hagyni!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4714210391

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása