Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A hegyek szerelmeseinek

Miliosz Katalin írása

2018. augusztus 10. - kalimeraeger

vikos-aoos_1.jpg

Különleges helyre kalauzollak el ezúttal benneteket. Egy olyan helyre, ahol suttognak a fák és beszélnek a hegyek. Ahol csörgedező patakok mesélnek az elmúlt időkről és daloló madarak kísérik a vándorok útját. Aki Zagori felfedezésére szánja rá magát, egy különleges világba csöppen.

Görögország észak-nyugati részét többnyire elkerüli a nagyvárosaira és tengerpartjára jellemző tömegturizmus. Ennek köszönheti a vidék zavartalan nyugalmát, tiszta levegőjét, hamisítatlan hangulatát. Aki teljes kikapcsolódásra vágyik, ne keressen tovább, ez a megfelelő hely.

zagori_3.jpg

Ipiros-ban, a Pindos-hegység ezen részén mintegy 45 falvacska és 2 nemzeti park húzódik. Hegyes-dombos adottságának köszönhetően megközelítése a régebbi időkben különösen nehéz volt, így azonban lakóinak is nagyobb biztonságot jelentett. Bizonyos fokú elszigeteltségének tudható be az is, hogy az itt élő görögök dialektusa némileg eltér honfitársaikétól, illetve használnak olyan szavakat is, amit az ország területén máshol nem. Megbízható utak az 1950-es években épültek csak, egészen addig kis hegyi utacskák és kőhidak kötötték össze a településeket.

A Voidomatis folyó partján meghúzódó Kleidi-barlangban találhatóak a bizonyítékok arra, hogy a terület már 17 ezer évvel ezelőtt is lakott volt. Legendák és mítoszok lengik be a környéket. A környék  híres szülötte Nagy Sándor édesanyja. Itt tevékenykedtek a híres Vikos doktorok, akik a környéken található gyógyfüveket gyűjtögették és azokkal ápolták a rászorulókat.

zagori_2.jpg

Bármelyik falvacskában is járunk, jellegzetes, főtér köré gyűlt kis házakat találunk. A platánok övezte kutacska és templom teszi varázslatossá ezeket a településeket. Ezeknek a templomoknak a nagy része még a 17-18. századból származik, kőből épült falait fatető borítja. Belépve valamennyit lenyűgöző bizánci díszítés ékesíti.

Az apró lakóházak többsége szintén több száz éves. A régi korok szerint a vagyonosabb rezidenciák több emeletesek, melyek előkertjeit kapuk zárták el, még a szerényebbek eredetileg földszintesnek épültek. A régi uradalomhoz hasonló rezidenciák többsége sajnos ma már nem látható, ám a megmaradtakat igyekeznek óvni az idő vasfogától. Egy séta a szűk kis utcácskákon felér egy időutazással.

vikos-aoos_2.jpg

Zagori területén található a híres Vikos szurdok, mely vonzza a természet szerelmeseit. A kanyonon áthaladó folyók, és a gazdag növényzet teszi festőivé a környéket. A helyenként 490 méter mély szakadék a Guinness Rekordok Könyve szerint a világ legmélyebbike, mely a természetvédők figyelmét is élvezi, hiszen rengeteg veszélyeztetett állat- és növényfaj otthona ez. Aki túrára szánja el magát, készüljön fel, a leghosszabb útvonal átvezet az egész szakadékon, és mintegy 20 km hosszú. A megfelelő ruházat és lábbeli, valamint a folyadék és a fejfedő nélkülözhetetlen kellékek. A Vikos-Aoos Nemzeti Park fő látványossága Monodendri és Koukouli falvacskáknál indul hosszú útjára, északi irányba, hogy aztán Vitsiko településnél fejeződjön be. A kanyonon áthaladva érdemes nemcsak a lábunk elé nézni, hanem fel a magasba is, hiszen gyönyörű, víz, szél és erózió által formált sziklák magasodnak körös-körül. Szemlélődni annak is van esélye, aki nem akar áthaladni a kanyonon. Oxianál, Monodendritől mindössze 3 km-re érdemes a mélybe tekinteni, gyönyörű panoráma nyílik innen. Egy másik ilyen pont Beloinál van, érdemes a fényképezőket kéznél tartani. Az igazán extrém élményre vágyók akár a hegymászást is kipróbálhatják.

 Képek: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr614174159

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása