Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Google és az Olympos

2018. augusztus 02. - kalimeraeger

Aki ma megnyitotta a google keresőoldalát, az alábbi képet láthatta, s rajta a megjelölést: "Ünnepeljük az Olümposzt!"

google-olimposz.jpg

Fotó: www.google.com

De miért is ünnepeljük az Olümposzt (görögül: Olympos-t) pont ma?

A válasz egészen 1913-ra, vagyis 105 évvel ezelőttre nyúlik vissza, amikor Hristos Kakkalos görög vadász, Frédéric Boissonnas svájci fotográfus és annak barátja, Daniel Baud-Bovy kalandos útra indultak, hogy meghódítsák az Olympos-hegy legmagasabb pontját. Felmerülhet a kérdés, hogy a legmagasabb csúcs elérése valóban 1913-ban történt-e először, mindenesetre ez volt az első alkalom, amikor annak dokumentálására is sor került.

A három vállalkozókedvű hódító Litohoróból indult, mely egy kis falu a hegy oldalában. Útjuk során lassan haladtak, hiszen Boissonnas magával vitte a fotózásra alkalmas felszerelését is, hogy minden pillanatot kellőképpen megörökíthessen, míg Daniel Baud-Bovy arra vállalkozott, hogy mezítláb hódítja meg a hegyet. Útjuk során számos felhővel találkoztak, így először nem is a legmagasabb csúcsra másztak fel, ám azt követően, az idő kitisztultával kijavították a csorbát, s meghódították - részletesen dokumentálva - a Mitikas nevű, 2918 méter magas csúcsot is.

A képen a három hódító látható, fölöttük pedig az Olympos-hegy lakói, a 12 görög Isten, Zeusszal az élen.

-mn-

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5114157921

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása