Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Az eredeti görög saláta

2018. június 18. - kalimeraeger

horiatiki_3.jpg

Fotó: Pinterest

Görög saláta (görögül: horiatiki) néven elég cifra és oda nem illő összetevőkkel tarkított salátákkal találkozni manapság a vendéglátóiparban. Pedig a görög saláta elkészítése nem ördöngősség, s nem lesz attól jobb vagy gazdagabb, hogy minél többféle zöldséget aprítunk bele.

A horiatiki saláta, amelyet parasztsalátaként is emlegetnek, eredetileg a görög földművesek eledele volt. Reggel, mikor elindultak, hagymát, paradicsomot, uborkát vittek magukkal, amit a náluk lévő bicskával nagyobb falatokra vágva fogyasztottak. Az asszonyok délben fetát, olajbogyót vittek nekik, s ezeket összekeverve alakult ki az eredeti parasztsaláta. Az olívaolaj is jelen volt a salátában, hiszen az olajbogyót abban érdemes tárolni, különben kiszárad, állaga megváltozik. Később a salátát oregánóval ízesítették.

Az eredeti horiatiki receptje következik.

Hozzávalók:

  • paradicsom
  • uborka
  • lilahagyma
  • fetasajt
  • olajbogyó
  • olívaolaj
  • oregánó
  • só ízlés szerint

Elkészítés:

A megmosott zöldségeket nagyobb darabokra vágjuk, sózzuk, ám vigyázzunk, hiszen a feta önmagában igen sós. Locsoljuk meg olívaolajjal, majd morzsoljunk rá fetát, végül hintsük meg oregánóval.

Fogyasszunk hozzá házi pitakenyeret, melynek receptje ITT olvasható.

Souvlakival is igen finom. Receptjét ITT olvashatjátok.

Jó étvágyat! Kali orexi!

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3214056698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása