A görög nyársak meghatározó szereplői a görög gasztronómiának. Akár vers is lehetne, de nem az, készítsen souvlakit minden kamasz... És nem kamasz. Na jó, vicceltünk. A recept viszont komolyan nagyon finom.
Akis Petrezikis remeke következik.
Fotó: Akis Petretzikis
Hozzávalók:
- 2 csirkemellfilé
- baromfipác
- pitakenyér (receptet ITT találsz)
- zöldségek ízlés szerint
- olívaolaj
A baromfipác összetevői:
- 550 ml víz
- fél citrom
- 3 babérlevél
- ½ csokor petrezselyem
- ½ teáskanál szárított kakukkfű vagy ½ csokor friss
- 1 evőkanál méz
- 35 g durva szemű só
- 2 gerezd fokhagyma, pucolatlanul, összenyomva
- 1 evőkanál bors
A szósz összetevői:
- 4 evőkanál görög joghurt
- 1 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- egy lime reszelt héja
- 1 evőkanál limelé
Elkészítés:
- Melegítsük elő a sütőt 180 fokra!
- A baromfipác hozzávalóit keverjük össze egy tálban.
- Tegyük a tűzhelyre, és melegítsük a keveréket. Mikor felforr, vegyük le a tűzről, tegyük félre egy órára, majd az egy óra elteltével keverjük meg. Hagyjuk teljesen kihűlni.
- Vágjuk fel a csirkehúst kis falatokra, majd tegyük bele a pácba, és hagyjuk pihenni körülbelül egy órát.
- Ezután vegyük ki a húst, és szárítsuk meg egy papírtörlővel, minden nedvességet fel kell itatnunk. Ezután szúrjuk fel a húst hurkapálcákra.
- Adjunk kis mennyiségű olívaolajat egy nagyon forró serpenyőbe, majd 3-4 perc alatt süssük meg a csirke minden oldalát.
- Amikor megpirultak, 5 percig süssük őket sütőben.
- A szószhoz keverjünk össze minden hozzávalót.
- Tálaljuk a souvlakit pitakenyéren, vágott paradicsommal, salátával, szósszal. Tzatzikit is adhatunk hozzá. (Receptet ITT találtok.)
Eredeti recept: ITT
Kali orexi! Jó étvágyat!