Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Zöld turizmus Görögországban

Miliosz Katalin írása

2018. február 06. - kalimeraeger

vadvilag.jpg

Szerencsére egyre többen válogatunk szélesebb perspektívával, ha nyaralásról van szó. Az utazási irodák is próbálnak lépést tartani a változásokkal; ahogy az igények nőnek, ők is bővítik a repertoárjukat. Előkelő és népszerű helyet foglal el a zöld vagy ökoturizmus, mely olyan felelősségteljes utazásokat foglal magában, melyek a turisták által még nem elárasztott természeti területekre vezetnek. Az út során az utazók igyekeznek vigyázni a természeti és kulturális értékekre, miközben hozzájárulnak a helyiek jólétéhez.  

kalamata.jpgIlyen helyek azonban nemcsak a távol eső és nehezen megközelíthető helyeken vannak; akár Athénban, Krétán, Rodoszon is találhatunk környezetbarát feltételeket. Az egyik legfontosabb szempont ilyenkor a szállás kiválasztása. Kis fogadók, hotelek, „eco hotelek” és akár kolostorok is biztosíthatják a környezettudatos szállást, a lényeg, hogy hatásuk a természetes környezetre elhanyagolható legyen. Az ilyen szálláshelyek ugyanis működtetésük során a legkisebb terhelést próbálják róni a környezetre, miközben 5 csillagos élményt is képesek biztosítani.

Az ún. „Zöld Kulcs” programnak köszönhetően, melynek Görögország is a tagja, egyre több szolgáltató egység kapcsolódik e mozgalomhoz, a környezettudatosság egyre nagyobb teret nyer. Hellászban sétálva könnyen megtalálhatjuk őket, logó hívja fel a figyelmünket rájuk. 2012-ben már mintegy 126 szálláshely ékeskedett  ezzel a jellel, számuk azóta is emelkedik, mutatva az ország komoly törekvését kincseinek megőrzését illetően. Ugyan nagyobb figyelmet csak az utóbbi pár évben kapott, a legrégebbi görög környezeti szervezet már 1951-ben megalakult, akkor, amikor az emberek többségének fejében még meg sem fordult a környezettudatosság. 

Az elkötelezettebbek nem állnak meg a környezetbarát szálláshely és utazási iroda kiválasztásánál; programjaik többsége is a természet körül forog. Túrázás, hegymászás, a flóra és fauna megismerése igen kedvelt elfoglaltság az ökoturisták körében. Az igazán elszántak önként jelentkeznek a különböző természeti területek helyreállítására és szebbé tételére.

Vegyük azonban konkrétabbra a dolgokat, és nézzük, merre is érdemes nézelődni, ha valóban természetközeli élményeket szeretnénk! Az ország délnyugati részén, Messzinia tartományban az „Olajfa Út” biztosítja a természet közelségét. A helyi hivatalok és ültetvényesek által szervezett túra azt a messze földről híres kalamatai olívát ismerteti meg a turistával, mely nagy valószínűséggel már megfordult a kiránduló asztalán. Ugyan már jóval több, mint 10 éve működik aktív programként, sokan még csak nem is hallottak róla. olivabogyo.jpgA legjobb Athénból nekiindulni, és a nyugati autópályán (8A) Korinthia mentén elhaladni, ahol balra letérhetünk Tripoli és Kalamata irányába. Ez az út a Peloponnészosz hegyeibe vezet minket. Tripolitól már csak egy órányira található Spárta, ahol nemcsak azért érdemes megállni, hogy megnézhessük, mi maradt Leonidász városából, de ellátogathatunk az Olíva Múzeumba, ami végképp láttatni engedi, mennyire fontos szerepet játszik ez a növény a hellének életében. Az irányt Monemvaszia felé véve, melyet mini Gibraltárnak is neveznek, iktassunk be egy kávészünetet: az itt található kávézók ugyanis megérnek egy látogatást. A várost elhagyva az O Athasz taverna tárja elénk speciális, olívából készített ételeit. Spárta felé visszakanyarodva érintsük Gytheiot, melynek varázsa mindenkit ámulatba ejt. Öreg, színes házikóival, a jacht és halászkikötő felé magasodó domboldalával mesebeli helyként hat. Erre jártunkkor feltétlenül kóstoljuk meg az itt kínált tenger gyümölcseit! Következő állomásunk legyen a kissé vadregényes módon megközelíthető Mani, mely megkerülése kevesebb, mint fél óra alatt kivitelezhető. Kalamata felé haladva a táj már szelídebb, Kardamylit elérve pedig már ismét az olívaföldek szívében találjuk magunkat. Látogassunk meg néhány olívaolaj készítő műhelyet is, ahol tanúi lehetünk a sajtolás folyamatának.

Természetesen nem könnyű mindig környezetbarát módon cselekedni, manapság azonban egyre több lehetőség áll a rendelkezésünkre, és az egyre gyakoribb kampánynak köszönhetően mind többen és többen ébrednek rá, hogy tennünk kell a bolygónkért, hogy felelősek vagyunk érte, hogy milyen fontos szerepünk van az élet körforgásában.

Görögország egy gyönyörű ország, mely minden turistának örömöt és felejthetetlen élményeket tartogat. Ha már csak néhány ökoprogramot beiktatunk nyaralásunk során, olyat tapasztalhatunk, ami tényleg egyedülálló, az pedig, hogy hozzájárulunk a szebbnél szebb helyek fennmaradásához, hogy a jövő nemzedéke is részesülhessen a csodában, az igazán páratlan érzés. Nem kérdés, hogy helyesen cselekedtünk; nézzünk csak bele egy honfitársunk csillogó szemébe, aki mosolyával fejezi ki háláját otthonának megóvásáért!

Képek forrása: Pinterest

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr613640950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása