Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Filmajánló - Zorba, a görög

1. rész

2017. november 21. - kalimeraeger
zorbas_pinterest.jpg
Fotó: Pinterest

A Zorba, a görög (eredeti cím: Zorba the Greek) című amerikai–görög film 1964-ben készült.

Görögországban 1964. december 14-én, az Egyesült Államokban 3 nappal később mutatták be. A film Krétán játszódik, főszereplője Anthony Quinn és Alan Bates. Zorba alakja a film nyomán emblematikussá vált, Anthony Quinnt játékáért a görögök görög állampolgársággal jutalmazták. A film rendezője, forgatókönyvírója és producere Michalis Kakogiannis.

A film az 1965-ös Oscar-gálán 7 kategóriában indult a rangos elismerésért: a legjobb női mellékszereplő (Lila Kedrova), a legjobb operatőr (Walter Lassally), a legjobb látványtervezés (Vasilis Fotopoulos), a legjobb film (Michalis Kakogiannis), a legjobb rendező (Michalis Kakogiannis), a legjobb adaptált forgatókönyv (Michalis Kakogiannis), valamint a legjobb színész (Anthony Quinn) kategóriában, melyek közül végül az első hármat váltotta szoborra.

Tartalom:

Basil, angol író (Alan Bates) megismerkedik Alexis Zorbával (Anthony Quinn), a bányásszal. Zorba eredeti egyéniség, akinek élete a vad görög tájat és a népi temperamentumot jeleníti meg. Mély benyomást gyakorol Basilre, aki emellett egy másfajta mentalitással is megismerkedik, ami összeegyeztethetetlen hagyományos gondolkodásmódjával. Így értetlenül szemléli az egyik ifjú öngyilkossága miatt haragra gerjedt falusiak dühét a falu szépével szemben, aki nem adta oda magát a fiúnak. A film alapjául Nikos Kazantzakis nagy sikerű regénye szolgált.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6413345443

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása