Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Zorba syrtakiját vitorlás hajókon adták elő Lesvos-on

2023. július 11. - kalimeraeger

A görögországi Lesvos szigetén vidáman kezdődtek meg a nyári ünnepségek. A helyiek ugyanis syrtakit jártak a sziget fővárosa előtti vizeken. 

Az 1964-es Zorba, a görög című film által népszerűvé tett zenét és az azt kísérő táncot a Mitilini Nyílt Tengeri Lesvos-i Egyesület (LOIATH) vitorlásain adták elő.

A rendezvények két hónapon keresztül folytatódnak Mitiliniben, céljuk, hogy a látogatókat megismertessék Lesvos egyedülálló és vibráló kulturális életével.

Az előadást így jellemezték: "Egyedülálló esemény, amely a zseniális zongoraművésznő, Eleni Xidia varázslatos zenéjét a régió sokszínű kulturális örökségével ötvözi".

A táncosok 12 vitorláshajón lejtettek az ismert ritmusra, miközben egy központi hajó körül keringtek, amelynek fedélzetén Eleni Xidia zongorázott. Mitilini kikötője zsúfolásig megtelt turistákkal és helyiekkel, akik azért jöttek, hogy tanúi legyenek a syrtaki hangjainak és látványának, amely a közvélemény képzeletében Görögország szinonimájává vált.

Kostas Agopian tánccsoportja Pashalis Mantis irányításával és Stelios Zafeiropoulos produkciós szervezésében lépett fel azon a rendezvényen, amelyet Mitilini önkormányzatának kulturális alpolgármestere szervezett Stratis Kytelis polgármester és Panagiotis Tsakiris alpolgármester meghívására.

A LOIATH vitorlásain a syrtaki lenyűgöző előadásán kívül Lesvos számos más kulturális eseménynek is otthont ad ezen a nyáron.

 Videó: Youtube - Golden Movies

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1818164762

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása