Kép: Pixabay
A bárány (és a kecske) ára idén magasabb a korábbiakhoz képest, ami a keresletet és a kínálatot befolyásoló különböző tényezőknek tudható be - a legjelentősebb, hogy az ortodox és a katolikus húsvét egybeesik április 20-án, vasárnap.
A görög bárányok jó minőségüknek köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek a külföldi piacokon, különösen az Európába irányuló export során.
„A külföldiek nagyon kedvelik a görög bárányhúst, amely jó helyet szerzett magának az európai piacokon” - mondja Nikolaos Mpalampanidis, a thessaloniki hentesek szövetségének elnöke, aki szerint a legtöbb bárányt Olaszországba és Spanyolországba exportálják, különösen húsvétkor. "Európában a legnagyobb mennyiségű bárányhúst húsvétkor fogyasztják el. Ekkor exportálják bárányaink 70-80 százalékát. Az év többi részében is van kereslet, de az alacsonyabb" - teszi hozzá.
Mpalampanidis szerint „a görög fajták előnye, hogy intramuszkuláris zsírral rendelkeznek, ami zsengébbé teszi őket”.
A bárányhús ára Görögországban a nagyhéten várhatóan 15-17 euróra emelkedik kilogrammonként, ami 2024-hez képest mintegy 20 százalékkal drágább. A legtöbbet Romániából importálják, ahol évente több ezret tenyésztenek húsvéti fogyasztásra.
Húsvét vasárnapján a görögök köztudottan egy egész bárányt sütnek nyárson, faszénen. A katolikusok a húsvéti étkezés főfogásaként bárányt esznek, általában nem egészben, hanem feldarabolva.