A Kalimera Görög Kulturális Egyesület blogja

Kalimera Eger!

Nagy a kereslet a görög bárány iránt

2025. április 15. - kalimeraeger

barany_pb.jpg

Kép: Pixabay

A bárány (és a kecske) ára idén magasabb a korábbiakhoz képest, ami a keresletet és a kínálatot befolyásoló különböző tényezőknek tudható be - a legjelentősebb, hogy az ortodox és a katolikus húsvét egybeesik április 20-án, vasárnap.

A görög bárányok jó minőségüknek köszönhetően egyre nagyobb teret nyernek a külföldi piacokon, különösen az Európába irányuló export során.

„A külföldiek nagyon kedvelik a görög bárányhúst, amely jó helyet szerzett magának az európai piacokon” - mondja Nikolaos Mpalampanidis, a thessaloniki hentesek szövetségének elnöke, aki szerint a legtöbb bárányt Olaszországba és Spanyolországba exportálják, különösen húsvétkor. "Európában a legnagyobb mennyiségű bárányhúst húsvétkor fogyasztják el. Ekkor exportálják bárányaink 70-80 százalékát. Az év többi részében is van kereslet, de az alacsonyabb" - teszi hozzá.

Mpalampanidis szerint „a görög fajták előnye, hogy intramuszkuláris zsírral rendelkeznek, ami zsengébbé teszi őket”.

 

A bárányhús ára Görögországban a nagyhéten várhatóan 15-17 euróra emelkedik kilogrammonként, ami 2024-hez képest mintegy 20 százalékkal drágább. A legtöbbet Romániából importálják, ahol évente több ezret tenyésztenek húsvéti fogyasztásra.

Húsvét vasárnapján a görögök köztudottan egy egész bárányt sütnek nyárson, faszénen. A katolikusok a húsvéti étkezés főfogásaként bárányt esznek, általában nem egészben, hanem feldarabolva.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr9218840466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása