December 25-én elkezdődik a Dodekaimero, azaz a 12 napból álló görög ünnepségsorozat, mely a karácsonyt, az újévet és a vízkeresztet foglalja magába.
Honlapunkon ezen időszak legfőbb szokásaival ismerkedünk, blogunkon viszont ezen ünnepkör gasztronómiai ízeiből mutatunk néhányat.
A görög újévhez kötődő szokás, hogy a háziasszonyok vaszilopitát sütnek (kör alakú tepsiben), amelybe egy pénzérmét (flouri) rejtenek. A vaszilopitát újévkor felszeletelik, azt pedig, aki a pénzérmét a saját szeletében megtalálja, szerencse kíséri az egész új esztendőben.
Bár a hagyományos vaszilopita édes sütemény, manapság már minden családnál olyan verziót sütnek belőle, amilyet az adott család szeret. Ma egy póréhagymás verziót ajánlunk figyelmetekbe. Receptet szokás szerint a képre kattintva találtok.