Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A rajzpályázatunkat el ne feledjétek!

2024. szeptember 10. - kalimeraeger

rajzpalyazat_2024.jpg

Az Egri Görög Önkormányzat "A Görögország - ahogy én látom" pályázatsorozat 18. részeként rajzpályázatot hirdet Heves megye óvodái, valamint általános iskolái alsó és felső tagozatos diákjai számára, amelynek témája az Akiről Athén a nevét kapta című mitológiai mese.

A rajzpályázat alapját képező részlet az Egri Görög Önkormányzat Facebook oldalán, valamint az Egri Görög Önkormányzat blogján (https://kalimeraeger.blog.hu) és honlapján (https://gorogokegerben.hu/) olvasható.

Pályázók köre: pályázhat minden Heves megyei óvodás korú gyermek, valamint minden olyan diák, aki Heves megye bármely általános iskolájának alsó tagozatán (1-4. osztály) vagy felső tagozatán (5-8. osztály) tanul, nemzetiséghez való hovatartozásra tekintet nélkül.

Pályázati feltételek:

  • a pályázók szabadon dönthetnek arról, hogy a műrészlet mely részét rajzolják le
  • 1 pályázó több alkotással is pályázhat, egy osztályból több gyermek is pályázhat
  • a rajzok bármilyen technikával készülhetnek (ceruza, toll, zsírkréta, festék, stb.)
  • az alkotások mérete: A/4-es rajzlap
  • az alkotásoknak a célcsoport alkotóitól kell származnia, a célcsoporttól eltérő személy által készített, de egy célcsoporthoz tartozó gyermek nevében beadott pályázat automatikusan a pályázatból való kizárást vonja maga után
  • az alkotó nevét, korát, óvodáját/ általános iskoláját és osztályát, valamint elérhetőségét (telefon és e-mail) kérjük OLVASHATÓAN a pályázathoz mellékelni, ellenkező esetben nem tudjuk a nyertes pályázót értesíteni.

Nyeremény: A zsűri által legjobbnak ítélt 10-10-10 (óvodás, alsós és felsős kategória) alkotás készítőjét ajándékokkal jutalmazzuk meg. A nyeremények készpénzre nem válthatók.

A rajzokat szkennelve vagy teljes méretben lefotózva a következő e-mail címre kérjük eljuttatni: egrigorog@gmail.com

A pályázatok beérkezési határideje: 2024. szeptember 18. 23:59

A be nem érkezett vagy elkésett pályázatokért az Egri Görög Önkormányzat felelősséget nem vállal.

Eredményhirdetés: 2024. szeptember 21. 18:00

Az Egri Görög Önkormányzat által rendezett Görög Ünnepen, személyesen történik. Az Egri Görög Önkormányzat minden díjazott alkotót e-mailben/telefonon értesít pályázata sikeréről. A pályázók alkotásuk beküldésével hozzájárulnak ahhoz, hogy az Egri Görög Önkormányzat a pályamunkák digitalizált változatát, illetve a pályázók nevét elektronikus oldalain megjelentesse, valamint az alkotásokból egy későbbi, az Egri Görög Önkormányzat által megjelölt időpontban esetlegesen egy kiállítást szervezzen.

További információk: egrigorog@gmail.com, valamint az Egri Görög Önkormányzat honlapján, blogján és Facebook oldalán

Támogató: Magyarország Kormánya

***

TÖRTÉNET

Akiről Athén a nevét kapta

görög mitológiai mese

 Történt egyszer, egy réges-régi napon, hogy a bölcsesség és a tudás istennője, Pallasz Athéné, valamint a tenger istene Poszeidón összevesztek egymással.

Nem értettek egyet ugyanis abban, hogy kinek a nevét viselje a görögök gyönyörű fővárosa.

Sokat vitatkoztak, folyton veszekedtek, jobbnál jobb érvekkel győzködték egymást, de mindhiába, csak nem jutottak eredményre.

A főisten, Zeusz segítségét kérték, találjon ki valamit, hogy eldőljön végre a kettejük közti vita.

Zeusz hosszasan gondolkodott, és azt tanácsolta a két istennek, hogy menjenek fel az Akropoliszra, mely a görög főváros közepén magasodó hegyre épített fellegvár, és mindketten hozzanak létre valamit, amivel megajándékozzák az embereket. Akinek az ajándékát pedig az emberek választják, annak nevét fogja viselni a görög főváros.

Törték is a fejüket mindketten, mire Poszeidón háromágú szigonyát a sziklába döfte, ahonnan sós víz fakadt.

Pallasz Athéné olajfát teremtett, melynek olajbogyótól roskadozó ágai finoman ringatóztak a szélben.

Az emberek számára nem volt kérdés: az olajfát választották, így a görög fővárost Pallasz Athéné után Athénnak nevezték el.

Az olajfa a mai napig rendkívül sokféleképpen használatos, termése táplál, faanyagából hajókat, házakat készítenek. Olaját lámpákba öntve világításra is használták. Leveleit összefonva a sportolóknak készítettek koszorút. Az olajfa olyan jólétet hozott a görög városállamoknak, hogy nem volt kérdés: az emberek jól döntöttek, mikor Pallasz Athéné ajándékát választották.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr3718488937

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása