Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország online iskolát vezet be a távoli szigeteken

2024. szeptember 02. - kalimeraeger

kreta_2_1.png

Szeptembertől Görögország online iskolákat vezet be egyes távoli szigeteken élő diákok számára, hogy ne kelljen elköltözniük az oktatás folytatásához.

Ez az innovatív megközelítés szeptemberben az aprócska Gavdos szigetén kezdődik, és 2025 szeptemberében Arkoi szigetére is kiterjesztik.

Arkoi a Dodekaniszosz-szigetcsoporthoz tartozik, és közel van a török partokhoz.

Ez manapság talán egyszerűnek hangzik, de nem az. Sok görög gyermeknek és serdülőnek kellett a múltban a családjával együtt elköltöznie, amikor eljött az ideje, hogy középiskolába menjen. Idén először maradhatnak a szülővárosukban, mivel a Krétától délre fekvő Gavdos szigetén elindul az „Autonomes Taxeis” kezdeményezés, ami lefordítva „Autonóm osztálytermeket” jelent.

Az új törvény, amelyet a görög parlament a közelmúltban szavazott meg, előírja, hogy ez az új rendszer az ország bármely távoli, hegyvidéki vagy szigeti területén alkalmazható lenne, az egyes területek igényei alapján.

Mint tudjuk, Görögországnak körülbelül 2000 szigete és szigetecskéje van, amelyek közül 200 lakott. Ebbe a számba apró szigetek és szigetecskék is beletartoznak, amelyeken kevés lakos és még kevesebb gyermek él. Két példa erre Gavdos és Arkoi szigete. Gavdos-nak kevesebb mint 150 állandó lakosa van, Arkoi-t pedig körülbelül 40 ember lakja tartósan.

Az iskolák működtetése már csak azért is herkulesi feladat, mert a két sziget lakossága ilyen alacsony.

Először is, nem sok tanár akar áttelepülni és tartósan dolgozni ilyen apró szigeteken, ahol az infrastruktúra és a források korlátozottak. Másodszor, néhol a szigetek lakossága is annyira elöregedett, hogy alig maradtak gyerekek. Ez a rideg valóság arra késztette Görögországot, hogy új technológiákat alkalmazzon az ország legeldugottabb területein élő közösségek megsegítésére.

Idén szeptember 11-től - hagyományosan a görög diákok nyári szünet utáni iskolakezdésének napján - Gavdos szigete is részesül az új rendszer előnyeiből. Összesen három középiskolai tanár tartózkodik majd állandó jelleggel a szigeten, hogy az alaptantárgyakból személyes órákat tartsanak a diákoknak.

A tantervben szereplő többi tantárgyat az ország más részein tartózkodó, speciális tantárgyakra szakosodott tanárok fogják oktatni, akiknek az lesz a feladatuk, hogy online órákat tartsanak a gavdos-i diákoknak.

Az új rendszer nyilvánvaló előnyei ellenére a görögországi kritikusok szerint a távoli szigeteknek a tanulók számától függetlenül nappali tagozatos iskolákra van szükségük. Széles körben elfogadott, hogy a gyerekeknek teljes szocializációra van szükségük az iskolai környezetben, ezért a kritikusok szerint nem lesz elég a néhány órás személyes tanítás. Függetlenül attól, hogy ez az érv mennyire helytálló, mindenképpen előny, hogy a diákoknak nem kell majd átköltözniük egy másik szigetre vagy a szárazföldre, és ez nagy lépés a jó irányba.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr518483253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása