Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Vízhiány miatt vészhelyzetet hirdet Leros

2024. július 02. - kalimeraeger

leros_gr.jpg

Kép: www.greekreporter.com

A görögországi Leros szigetén csütörtökön vízhiány miatt vészhelyzetet hirdettek. A Polgári Védelmi Főtitkárság bejelentette, hogy a rendkívüli intézkedések július 25-ig maradnak érvényben.

A hivatalos nyilatkozat, amelyet Vasilis Papageorgiou, a polgári védelem főtitkára írt alá, így szól:

"Úgy döntöttünk, hogy a Dél-Égei-tengeri Régió Kalymnos regionális egységének Leros településén polgári védelmi szükségállapotot hirdetünk ki a térségben fellépő vízhiányos jelenségekből eredő esetleges következmények kezelése érdekében.".

A válságért a jelenlegi leros-i tisztviselők az előző önkormányzatot okolják, azzal érvelve, hogy az elmulasztotta karbantartani a sziget folyamatos vízellátási problémáinak megoldására szolgáló sótalanító egységeket.

Leros Patmos és Kalymnos között fekszik. Az érintetlen és békés sziget rengeteg öböllel rendelkezik azok számára, akik teljes elszigeteltségre és nyugalomra vágynak. A buja zöld völgyek száraz dombos tájjal párosulnak, lélegzetelállító sziklák lógnak a tenger fölé.

Görögország éghajlatát forró, száraz nyarak és enyhe, nedves telek jellemzik. Az elmúlt néhány évtizedben a hőmérséklet emelkedése volt érzékelhető, a hőhullámok egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak. A Görög Nemzeti Meteorológiai Szolgálat (HNMS) szerint Görögországban emelkedett az átlaghőmérséklet, és a közelmúlt nyara történelmi rekordokat döntött.

A vízhiány problémája a görög szigeteken a forgalmas nyári hónapokban még súlyosabbá válhat, különösen a legnépszerűbb turisztikai célpontokon, így többek között Mykonos-on, Santorinin, Rodoszon és Korfun. Elméletileg az országnak elegendő vízzel kellene rendelkeznie a lakosság és a hagyományos vízhasználat számára, de a vízkészlet térben és időben nem egyenletesen oszlik el.

A legnagyobb csapadékmennyiséget az ország nyugati részein regisztrálják, ahol a rendelkezésre álló vízkészletek ennek megfelelően bőségesek, míg az ország más régióiban a csapadékmennyiség sokkal kisebb, és a rendelkezésre álló vízkészletek nem elegendőek. A vízelosztás egyenlőtlensége miatt néhány égei-tengeri sziget krónikus vízhiánnyal fog küzdeni.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr6718439451

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása