Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Méhészek álltak ki a görög méz megmentéséért

2024. április 15. - kalimeraeger

bee-7413333_1280.jpg

Kép: Piaxabay

A méhészek Athénban tartottak gyűlést, melynek fő témája a görög méz jövője volt, melyet már régóta a világ legjobbjának tartanak.

Felszólították a görög kormányt, hogy tegyen lépéseket annak megakadályozására, hogy az importált mézet görögként adják el, és kérték, hogy segítsen a magasabb termelési költségek kezelésében.

A méhészek aggódnak a kétes minőségű, sőt hamisított méz miatt, amelyet Kínából, Mexikóból, Argentínából és máshonnan importálnak Görögországba, és végül görög mézként, rendkívül alacsony áron dobják piacra.

"Azt akarjuk, hogy különválasszák az importált és a görög mézet" - mondta az ANT1-nek nyilatkozva Giorgos Sentementes, a Messinia, Arcadia, Laconia méhészek elnöke.

Azt is szeretnék, ha a kormány eltörölné azt a törvényt, amely bizonyos időszakokban korlátozza a méhkaptárfüstölők használatát az erdőkben.

"A kérésünk az, hogy engedjék meg nekünk, hogy az erdőkben dolgozhassunk, és szüntessék meg ezeket a rendeleteket, amelyek tiltják a méhkaptárfüstölőket. Ez a legigazságtalanabb. Nem tudunk dolgozni a füstölők nélkül. Mint ahogy egy sebész sem operálhat szike nélkül" - mondta Giannis Grigoriadis, a Thesszaloniki Méhészeti Egyesület alelnöke. A méhfüstölő a méhészetben a mézelő méhek megnyugtatására használt eszköz. Úgy tervezték, hogy különböző tüzelőanyagok parázslásából füstöt termeljen.

A görögországi méhészek a közelmúltban több katasztrofális eseménnyel szembesültek, köztük az eviai erdőtüzekkel és a thesszáliai halálos árvizekkel. Egyes méhészek nomádokká váltak, és méheiket - jelentős költségek árán - más területekre szállították.

Az Európai Unió adatai szerint a 2020-2022-es időszakban körülbelül 9500 hivatásos méhész volt Görögországban, ami nagyon alacsony szám a 2017 és 2019 közötti 24 500-hoz képest.

A görög mézet évezredek óta gyűjtik finom, édes íze és gyógyító, tápláló tulajdonságai miatt.

A görög méz az ország híres biológiai sokfélesége és mérsékelt éghajlata miatt egyedülálló. A Görögországban található sokféle fa és virág teszi az országot játszótérré a méhek számára, amelyek a környezetüktől függően különböző ízű mézet termelnek.

A méhek szerves szerepet játszanak számos olyan növény beporzásában, amelyre táplálékként és más célokra támaszkodunk, és nélkülük sok növény és egész ökoszisztémák pusztulnának el. Az éghajlatváltozás hatással van a méhpopulációkra, amelyek riasztó ütemben csökkennek.

A tudósok és méhszakértők hangsúlyozzák a méhészek támogatásának és a fenntartható módon előállított méz vásárlásának fontosságát, mivel ez segít megőrizni az alapvető méhpopulációkat.

A görög mézről ITT írtunk korábban nektek.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1018381945

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása