Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A görög útlevél a világ 5 legerősebb útlevele közé tartozik

2024. január 19. - kalimeraeger

Kép: www.greekreporter.com

A görög útlevél két helyet ugrott előre, és a legfrissebb Henley útlevélindex szerint az 5. legerősebb a világon.

Idén erősen átrendeződött a lista, amelyet a londoni székhelyű migrációs tanácsadó cég évente hirdet meg, és amely az IATA adatai alapján rangsorolja az országok útleveleit a legerősebbtől a legkevésbé erősig.

Az idei útlevélindex annyiban különbözik a tavalyitól, hogy az első helyet nem Japán foglalja el egyedül, hanem öt másik ország is csatlakozott hozzá.

Japán mellett az első helyen Franciaország, Németország, Olaszország, Spanyolország és Szingapúr áll, amelyek állampolgárai vízummentesen vagy igény szerint vízummentesen utazhatnak a világ 194 célállomására. Ez kiemelkedő, ugyanis a tavalyi rekordot Japán tartotta 193-mal.

A második helyen holtversenyben Svédország, Finnország és Dél-Korea áll, az ezen útlevelekkel rendelkező állampolgárok 193 országba juthatnak be könnyedén, míg Ausztria, Írország, Hollandia és Dánia útleveleivel 192 országba.

Görögország az ötödik helyre került, két helyet javítva tavaly óta, amikor is a hetedik helyen állt. Az ország Máltával és Svájccal osztozik az ötödik helyen, a negyedik helyen pedig Belgium, Luxemburg, Norvégia és Portugália áll.

Görögország 2022-ben a nyolcadik helyen állt.

A hatodik helyen Ausztrália és Új-Zéland sorakozik, hozzájuk csatlakozik a Cseh Köztársaság és Lengyelország, míg a hetedik helyet az Egyesült Államok, Kanada és Magyarország foglalja el, ez utóbbiak útleveleivel 188 országba lehet eljutni könnyedén.

Az idei év legjelentősebb növekedése az Egyesült Arab Emírségeké, amely az elmúlt 10 év során 106 országgal bővítette listáját, így most a 11. helyen áll.

A nyolcadik helyen Észtország és Litvánia, a kilencediken Lettország, Szlovákia és Szlovénia, a 10. helyen pedig Izland áll.

A tavalyi listán a top 10-ben szereplő országok közül az USA-nak sikerült a legkisebb mértékben növelnie pontszámát a Henley Passport Indexen az elmúlt évtizedben, mivel 2013 és 2023 között mindössze 12 további célországba biztosított vízummentes hozzáférést.

Összehasonlításképpen Szingapúr 25 ponttal növelte pontszámát, és ezzel öt helyet lépett előre a rangsorban a 2013 és 2023 közötti 10 év alatt.

A Henley & Partners egy új indexet is közzétett, a Henley Openness Indexet, amely az ország külföldiek iránti nyitottsága és saját állampolgárainak utazási szabadsága közötti kapcsolatot vizsgálja.

Az index első 20 "legnyitottabb" országa - Kambodzsa kivételével - mind kis szigetország vagy afrikai állam.

12 olyan teljesen nyitott ország van, amely vízummentes vagy belépéskor kiváltható vízumot biztosít a világ 198 másik útleveles országa számára, ezek a következők: Burundi, a Comore-szigetek, Dzsibuti, Bissau-Guinea, Maldív-szigetek, Mikronézia, Mozambik, Ruanda, Szamoa, Seychelle-szigetek, Kelet-Timor és Tuvalu.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr4318306587

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása