Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország rekordra számít 2023-ban

2023. október 02. - kalimeraeger

gorog_sziget_pb.jpg

Kép: Pixabay

Már, ami a turizmust illeti.

A görögországi turizmus 2023-ban rekordokat fog dönteni, annak ellenére, hogy a tüzek okozta problémák miatt turisták ezrei kényszerültek elmenekülni Rodoszról, az ország egyik legnépszerűbb úti céljáról.

A Görög Turisztikai Szövetség INSETE nevű intézete által közzétett adatok szerint az idén január és augusztus között az országba látogatók hivatalos száma 2022-hez és a koronavírus-járvány előtti utolsó, 2019-es évhez képest emelkedett.

2023 augusztusában például 4,2 millióan érkeztek nemzetközi légi úton, ami 2022 augusztusához képest 5,0%-os, 2019 augusztusához képest pedig 9,5%-os növekedést jelent.

A 2023. január-augusztus közötti időszakban 17,4 millió nemzetközi légi érkezést regisztráltak, ami meghaladja a 2022. január-augusztusi szintet, és 12,4%-os / +1,9 millió érkezést mutat. A 2019. január-augusztusi időszakhoz képest a növekedés 11%-osra becsülhető.

Annak ellenére, hogy a Kikládokba érkező turisták száma enyhe csökkenést mutatott, a többi népszerű úti cél esetében a teljesítmény bőven ellensúlyozta a veszteségeket.

Az INSETE szerint a január-augusztusi időszakban:

  • a Kikládokra 1 millió nemzetközi légi utas érkezett, ami 6,8%-os csökkenést mutat a 2022-es év azonos időszakához képest.
  • a Peloponnészoszi-félszigeten 146 ezer érkezést regisztráltak, ami 5,2%-os csökkenést mutat.
  • Krétán a nemzetközi légi érkezések száma elérte a 3,7 milliót, ami 5,8%-os növekedést jelent.
  • a dodekaniszoszi repülőtereken a nemzetközi légi érkezések száma elérte a 2,9 milliót, ami 2,9%-os növekedést eredményezett.
  • a Jón-szigetek földrajzi egységében 7,4%-os növekedést regisztráltak, 2,8 millió nemzetközi légi érkezés mellett.

A január és július közötti időszakban az idegenforgalmi bevételek 20,2%-os növekedést mutattak a 2022-es év hasonló időszakához képest, és 10 321 millió eurót tettek ki. A 2019-es év azonos időszakához képest 13,2%-os növekedést regisztráltak.

A Németországból származó bevételek 7,0%-kal 1716 millió euróra, míg a Franciaországból származó bevételek +23,9%-kal 782 millió euróra nőttek.

Ami az EU-27-en kívüli országokat illet, az Egyesült Királyságból származó bevételek 11,9%-kal, 1620 millió euróra emelkedtek. Az Egyesült Államokból származó bevételek 33,8%-kal 738 millió euróra, míg az Oroszországból származó bevételek 13,7%-kal 22 millió euróra nőttek.

Görögország nyeri a 2023-as szezonra szóló turisztikai fogadást - közölték az ágazat képviselői az AMNA-nak adott nyilatkozataikban, hozzátéve, hogy a 2019-ben regisztrált 18,2 milliárd eurós ágazati bevételt meg fogják haladni.

A Görög Nemzeti Turisztikai Szervezet (GNTO) főtitkára, Dimitris Fragakis elmondta: "Az ágazatra nemzetközileg jellemző strukturális problémák (pl. munkaerőhiány, inflációs nyomás), de a Görögországban váratlan tényezők, például a tűzvészek ellenére is rendkívül jól alakul a turisztikai év."

"A 2023-as év az első "normális" év a görög turizmus számára, három rendkívül nehéz év után. Ennek fényében kell megítélnünk a turizmus idei teljesítményét is".

A 2023-as idegenforgalmi számokra összpontosítva Fragakis kijelentette: "Az egész országban növekedtek a légi úton érkezők számai, de az utazási bevételek is, legalábbis az év első felében, amelyre vonatkozóan konkrét adatokkal rendelkezünk. A július és az augusztus is ennek megfelelően mozgott, mivel Görögország bebizonyította, hogy a világ egyik legnépszerűbb nyaralási célpontja. Következésképpen ez egy nagyon jó év ... de mindenesetre az év végén tisztább képet kapunk majd".

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7518226307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása