Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Két éve ment el a legendás zeneszerző

2023. szeptember 06. - kalimeraeger

mikis_theodorakis_gy_2.jpg

Méltó módon emlékeztek meg róla.

Mikis Theodorakis 2021. szeptember 2-án hunyt el. A zeneszerző előtt tisztelegve egy lenyűgöző, ezer fős kórus - a valaha Görögországban összegyűlt legnagyobb kórus - és egy teljes zenekar, Panagis Barbatis vezényletével Theodorakis legismertebb és legkedveltebb dalait keltette életre.

Több mint ötvenezer rajongó néző töltötte meg a stadiont, hogy meghallgassa Theodorakis szerzeményeit az első modern olimpiai játékok helyszínén, a Panathinaikos Stadionban.

A zeneszerző írta a görög zene talán legismertebb darabját, a Zorba, a görög című filmzenét, amelyet a mai napig világszerte játszanak és táncolnak rá.

Mikis Theodorakis megdöbbentően sok zenei művet alkotott, amely magában foglalja mind a szimfonikus zenét, mind pedig - túlnyomórészt - a görög népzenét, amelyből a legtöbb inspirációt merítette, és amely világszerte híressé tette. Az érzelmeket és küzdelmet közvetítő zeneszerzői képessége talán a "Mauthauseni ballada" című kompozíciójában mutatkozik meg a legjobban. Ezt a zenét a holokausztról valaha írt egyik legszebb zeneműként jellemezték.

A páratlan Theodorakis nemcsak minden idők legnagyobb görög zeneszerzőjének hagyatékát hagyta hátra, hanem egy látnok humanitáriusét is. Szocialistaként indult, későbbi éveiben azonban politikai hovatartozásra való tekintet nélkül igyekezett egyesíteni a görög népet.

"Görögország lelkének egy részét veszítettük el" - mondta Lina Mendoni kulturális miniszter. "Mikis Theodorakis, mindannyiunk Mikis-e, a tanár, az értelmiségi, a radikális baloldali. Aki minden görögöt rábírt, hogy költeményeket énekeljen" - tette hozzá akkor.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1718209131

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása