Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Görögország második napja küzd Athén közelében az erdőtüzekkel

2023. július 18. - kalimeraeger

tuz_2023julius.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Több száz tűzoltó repülőgépek és helikopterek segítségével már második napja harcol három erdőtűz ellen, amelyek hétfőn törtek ki Athén közelében.

Az első tűz az Athéntól délkeletre fekvő Kouvaras-nál alakult ki, és nagyon gyorsan, mintegy 2 óra alatt 12 kilométert tett meg, amit az erős szél is segített. A lángok elérték az olyan népszerű tengerparti üdülőhelyeket is, mint Lagonisi és Saronida, több házat megrongálva.

Több mint 200 tűzoltó 20 katona segítségével, 68 tűzoltóautóval, 10 repülőgéppel és 6 helikopterrel küzd a lángok ellen. Keddre a tüzet nagyrészt sikerült megfékezni, de a tűzoltóságot továbbra is riadókészültségben tartja az esetleges újbóli fellángolástól való félelem.

A másik tűz, amelyet a tűzoltóság nehezebbként jellemez, egy erdőt éget Dervenoxoriánál, Athéntól mintegy 30 kilométerre északra. A szárazföldön 105 tűzoltó 3 földi csapattal és 30 tűzoltóautóval dolgozik, akiket 7 repülőgép és 4 helikopter segít. Az erőfeszítések arra összpontosítanak, hogy a tűz ne terjedjen át a közeli Parnitha hegyre.

Egy harmadik ilyen katasztrófa a Loutraki üdülővároshoz közeli Kallithea erdőövezetében zajlik, és kelet felé haladt, több település kiürítését eredményezve, miután az emberek otthonai is megrongálódtak. Hétfőn a hatóságok lezárták az Athén-Korinthosz autópályát.

A hivatalos szervek közölték, hogy hétfőn összesen 81 tűzzel küzdöttek országszerte, a legnagyobb tüzekkel Athén közelében, és kedden további lángokra készülnek a magas hőmérséklet és az erős szél miatt.

"A keddi nap is nagyon nehéz lesz. Nagyon nagy a tűzveszély." - mondta Ioannis Artopoios, a görög tűzoltóság szóvivője egy televíziós tájékoztatóban, hozzátéve, hogy az erős szél továbbra is fennáll majd.

A szóvivő elmondta, hogy a legveszélyeztetettebb régiók Attika, Közép-Görögország, a Peloponnészosz, Kréta, a Kikládok és az Égei-tenger északi része, ahol az Égei-tengeren a Beaufort-skála szerinti 7-es szélerősség várható.

Eközben az előrejelzések szerint a hét folyamán egy második hőhullám is eléri Görögországot.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr8718171701

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása