Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

A fehér festék jobb, mint a légkondi?

2023. május 23. - kalimeraeger

santorini_15_pb_2_1.jpg

Kép: Pixabay

Egy új, forradalmasított fehér festék állítólag jobban hűti a görög szigetek házait, mint maga a klímaberendezés.

A Purdue Egyetem kutatói által nemrég kifejlesztett festék a napfény megdöbbentően sok, 98,1 százalékát tükrözi vissza, ami jóval több, mint a legtöbb kereskedelmi forgalomban kapható fehér festék átlagos ilyen értéke, ami mindössze 10-20 százalék.

Az új termék olyan hatékony, hogy akár 7°C-kal is lehűtheti az épületeket. Xiulin Ruan, a Purdue Egyetem gépészmérnöki professzora társszerzője volt az eredményekről megjelent tudományos cikknek. Ő és kollégái úgy vélik, hogy a festék segíthet a globális felmelegedés elleni küzdelemben, és csökkentheti a légkondicionálóktól, sőt az elektromos meghajtású légcserélőktől való függőségünket.

A Purdue szerint az új festék felkenése után a felületek akár 7 fokkal hűvösebbek lehetnek, mint a környezetük. A kutatók úgy vélik, hogy az új termék a következő egy évben már megvásárolható lesz.

Az új Purdue-festék nemcsak a napsugarak szinte teljes mennyiségét veri vissza a világűrbe, hanem az infravörös hőt is. Ez négyzetméterenként 113 wattos átlagos hűtési teljesítményt jelent. A kutatók szerint, ha a festéket egy épület tetején alkalmazzák, az jelentős megtakarítást jelent. Egy közel 100 négyzetméteres ház tetején 10 kilowatt hűtőteljesítményt termel a festék, ami a szakemberek szerint erősebb, mint a legtöbb lakossági központi légkondicionáló.

"A kereskedelmi forgalomban kapható fehér festékek a Nap hatására hűvösebbek, mint a többi, sötétebb színű festék, de még mindig melegebbek, mint a környezeti vagy a környező hőmérséklet" - jegyzik meg a kutatók. Természetesen olyan anyagokat akartak használni, amelyek inkább visszaverik, mint elnyelik a brutális UV-sugarakat. Az elmúlt hét év során több mint 100 különböző anyagot teszteltek, végül rábukkantak a bárium-szulfátra.

És külön öröm, hogy az új festék tervezett ára sem lesz aggasztóan sok, majdnem annyiba fog kerülni, mint a hagyományos társai.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr7818131030

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása