Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

Megtalálták a több évtizede elsüllyedt hajó roncsát

2023. május 01. - kalimeraeger

golden_dawn_amna.jpg

Kép: AMNA

A görögországi Evia déli csücskén, a Kafireas-fokon 40 évvel ezelőtt elsüllyedt hajóroncsot a közelmúltban fedezte fel egy búvárfanatikus és csapata.

A „Golden Dawn” komp 1983. február 23-án süllyedt el, amikor az Athéntól keletre fekvő Rafinából a Kikládok felé tartott. A balesetben 28 ember vesztette életét.

A felfedezés vegyes érzelmeket váltott ki a hozzátartozókban.

„Nagyon fontos, hogy megtalálták a Golden Down-t, de az eltűntjeink ezzel nem térnek vissza” – mondta Katerina Tsoumezi, a kapitány felesége, a férfié, aki szintén annak a végzetes napnak az áldozata lett.

Egy szerdai nap 16 óra 6 perckor hajózott ki a Golden Dawn Rafina kikötőjéből Androsba és a Kikládok más szigeteire, 5 teherautóval és 9 üzemanyagszállító tartályhajóval, melyek össztömege 298 tonnát nyomott.

Amikor áthaladtak a Kafireas-fokon, egy robbanás rázta meg a hajótestet, valószínűleg üzemanyagszivárgás lehetett az oka. Ezt követően tűz ütött ki. Majd egy még erősebb, második robbanás következett, és a hajó felborult. Egy része leszakadt, a rakodótérben lévő kamionok pedig a tenger fenekén kötöttek ki.

Egy, a közelben kutatást végző orosz hajó is megkapta a Golden Dawn vészjelzését, és rögtön a segítségére sietett. Így tett még több, nem messze hajózó vízi jármű is és a hadsereg helikoptereit is riasztották. A hatalmas szél miatt azonban a fedélzeten lévő 42 főből csak 14-et sikerült kimenteni.

A hajó fejjel lefelé lebegett a felszínen, az áramlatok pedig legalább 3 órán át sodorták, mígnem örökre elveszett az Égei-tenger fenekén. Legalábbis mostanáig, ugyanis negyven évvel a tragikus veszteség után Kostas Thoktaridis kutató és csapata 110 méteres mélységben találta meg a hajóroncsot.

Mint megjegyzi: „Az első képek a roncsról félelmetesek. Lenyűgöző, hogy a testnek csak egy része vált le a tűztől és a robbanásoktól, míg a hajó többi része sértetlen maradt.”

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr5318114850

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása