Az Egri Görög Önkormányzat blogja

Kalimera Eger!

"Küldj SMS-t, ha megérkeztél!"

2023. március 04. - kalimeraeger

vonatszerencsetlenseg_pb.jpg

Kép: www.greekreporter.com

Diákok ezrei tüntettek pénteken Görögország-szerte, hogy igazságot követeljenek a Tempi-völgyben, kedden este történt vonatszerencsétlenség áldozatainak.

"Küldj SMS-t, ha megérkeztél!" - olvasható a megmozdulás egyik jelszava az ország minden részén látható transzparenseken - utalva az egyik áldozat telefonján talált SMS-re.

Athéntól és Larisszától Voloszig és Patraszig a fiatalok az utcára vonultak, hogy felajánlják saját megválaszolatlan "miértjeiket" a tragédiára.

Az athéni parlament előtt egyperces néma csenddel emlékeztek meg a baleset áldozatairól.

A diákok azt követelték, hogy a tisztviselők vállalják a felelősséget a tragikus eseményért. "A tempi gyerekekért... a családjaikért... és értünk..." - szólt az athéni diákok koordinációs bizottságának felhívása.

"Ezt a bűncselekményt nem fogják eltussolni. Mi leszünk az összes elhunyt hangja" - kiabálták a diákok.

Később a rohamrendőrök és a tüntetők összecsaptak a Syntagma téren, amikor a tüntetők egy csoportja kitört a központi gyűlésről, fáklyákat, köveket, valamint más tárgyakat dobált a rendőrökre, akik könnygázzal válaszoltak - közölte a görög rendőrség.

Nem sokkal később ismeretlenek felgyújtottak egy rendőrautót, megsebesítve két rendőrt, akiket kórházba szállítottak.

Nem messze a larisszai kórháztól, ahová a baleset halottjait és sérültjeit szállították, több ezer iskolás gyűlt össze tiltakozva egy központi téren, és azt skandálták: "Nem érkeztetek meg, megbosszuljuk!".

Karditsa városában nagyszabású tüntetés zajlott, több száz diák gyűlt össze a központi téren, majd a vasútállomáshoz vonult péntek reggel.

Görögországban sokan úgy tekintenek a balesetre, mint az elkerülhetetlenre, a vasúti szakszervezet pedig az egymást követő kormányok görög vasutakkal szembeni "tiszteletlenségét" okolta a "tragikus eredményért".

A szaloniki Arisztotelész Egyetem rektora bejelentette, hogy kilenc diákja vesztette életét a balesetben.

"A szaloniki Arisztotelész Egyetem családja gyászol. Gyászoljuk azt a kilenc diákot, akiket a tragikus vasúti balesetben vesztettünk el, ilyen igazságtalanul és hirtelen. Az egyetem élete a végzetes baleset percében »megfagyott«" - mondta Nikos Papaioannou rektor.

"Apaként, de rektorként is szükségét érzem, hogy megosszam az engem ellepő fájdalmas érzéseket, hogy megerősítsenek abban, hogy az elvesztett diákok családjai mellé állhassunk" - tette hozzá.

A bejegyzés trackback címe:

https://kalimeraeger.blog.hu/api/trackback/id/tr1318063974

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása